Po Dánsku pozastavilo očkovanie vakcínou AstraZeneca aj Nórsko
11 | 03 | 2021 I sefredaktor
Úrad verejného zdravia v Nórsku vo štvrtok oznámil, že preventívne pozastavuje očkovanie vakcínami proti chorobe COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Úrad sa pritom odvolal na rozhodnutie Dánska, ktoré tak urobilo na základe správ o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných pacientov, informuje TASR.

 
Súvis medzi vakcínou a týmto prípadom výskytu krvných zrazenín

Riaditeľ odboru prevencie a kontroly infekcií v nórskom Národnom ústave zdravia Geir Bukholm spresnil, že v Nórsku teraz čakajú na ďalšie informácie, "aby sme zistili, či existuje súvislosť medzi vakcínou a týmto prípadom výskytu krvných zrazenín".

 
Johnson:  Je bezpečná

V reakcii na rozhodnutie Dánska vláda Spojeného kráľovstva vo štvrtok obhajovala vakcínu od Oxford/AstraZeneca a dodala, že v Británii sa bude pokračovať v jej používaní. "Jasne sme deklarovali, že je bezpečná," uviedol hovorca britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý uviedol, že ľudia sa môžu dať zaočkovať proti covidu s plnou dôverou.

 
Preventívne opatrenie

Dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke v súvislosti s dvojtýždňovým pozastavením očkovania vakcínou AstraZeneca vo svojej krajine zdôraznil, že ide o preventívne opatrenie

 
Jedno úmrtie

V Dánsku zaznamenali jedno úmrtie po podaní očkovacej látky od AstraZenecy, aj keď nebolo isté, či existuje spojenie medzi vakcínou britsko-švédskej spoločnosti a tvorbou krvných zrazenín, uviedli dánske zdravotnícke úrady.

 
EMA prešetruje

Prípady začala prešetrovať Európska agentúra pre lieky (EMA), rovnako ako aj Dánska agentúra pre lieky.

 
Päť krajín

Agentúra EMA sídliaca v holandskom Amsterdame v stredu uviedla, že vakcináciu jednou zo šarží zmienenej vakcíny pozastavilo päť krajín. Napriek tomu "nič nenasvedčuje, že by očkovanie spôsobilo takéto zdravotné ťažkosti, ktoré nie sú uvedené ako vedľajšie účinky tejto vakcíny," uvádza sa vo vyhlásení EMA.