Očkujeme, očkujeme a aj zaočkovaní musia sedieť doma na zadku
11 | 03 | 2021 I Ivan Mihale
Očkujeme, očkuje, no zaočkovaní aj tak musia stále sedieť doma na zadku. Rovnako, ako keby neboli zaočkovaní alebo boli dokonca
Anton vyliečený Ivermectinom: Je to naozaj liek. Škoda len, že máme vo vláde diletantov
O lieku Ivermectin sa toho už popísalo veľa. O tom, aký je na začiatku liečby účinný, ale aj o tom, že takmer vôbec nezaberá. Osobné zážitky ľudí sú však veľavravné. Tie svoje opísal v príbehoch Anton Májovsky, ktorému, no nielen jemu, skutočne... Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik
na Covid-19.

Som zaočkovaný. A čo ďalej?

Počet zaočkovaných nielen na Slovensku stále narastá Tomu by sa mali prispôsobovať aj opatrenia. No u nás sa nič nemení. Aj plne zaočkovaní ľudia sa stále musia prispôsobovať obmedzeniam. V USA Centrum prevencie chorôb (CDC) už vydalo inštrukcie, čo ľudia po plnom zaočkovaní môžu a čo nesmú.

Je zrejmé, že inštrukcie, ktoré zverejnilo americké CDC a na ktoré sa pozrel portál Business Insider, u nás neplatia. Avšak je možné, že niečo podobné čaká zaočkovaných ľudí aj u nás. Vhodné by bolo aspoň raz vydať aj na Slovensku načas zmysluplnú smernicu. Už len preto, lebo počet ľudí, čo prijali aj druhú dávku vakcíny, každým dňom narastá. V súčasnosti je to cez 377 000 občanov.
Očkovaní s očkovanými a očkovaní s neočkovanými

“Vydané odporúčania sú len prvým krokom,” povedala riaditeľka CDC Rochelle Walensky na tlačovke v Bielom dome. Pokyny hovoria o tom, že plne zaočkovaní ľudia môžu navštevovať iných plne zaočkovaných a byť spolu bez rúšok v interiéri. Bez akéhokoľvek odstupu či fyzického dištancovania. Informuje o tom portál Interez.sk

CDC však odporúča dodržiavať všetky ostatné nariadenia aj očkovaným ľudom. Je síce nepravdepodobné, že by sa mohli nakaziť vírusom. No isté riziko tu je aj po očkovaní. Plne zaočkovaní sa môžu stretávať na akciách, avšak nemala by sa tam nachádzať viac ako jedna domácnosť, ktorá je neočkovaná.

Najväčšími výhodami plne očkovaných je, že v interiéri môžu byť s ostatnými plne zaočkovanými bez obmedzenia. Očkovaní ľudia sa tiež nemusia testovať či byť v karanténe po strete s pozitívnou osobou za predpokladu, že očkovaný človek nezačne javiť príznaky ochorenia.
Letiská ostávajú aj naďalej hrozbou

Sú tu však aj obmedzenia. Centrum upozorňuje, že ak sa stretne zaočkovaná osoba s nezaočkovanou domácnosťou a bude sa k nim chcieť pridať ďalšia nezaočkovaná domácnosť, takéto stretnutie by malo prebehnúť iba v exteriéri. S odstupom a s nasadenými rúškami kvôli riziku prenosu ochorenia medzi dvomi neočkovanými domácnosťami. Nepríjemnosti naďalej súvisia aj s cestovaním. CDC zatiaľ cestovné pokyny neaktualizovala a letiská považuje za veľkú hrozbu.