Nemáme dôkaz, že by vakcína AstraZeneca spôsobila smrť, tvrdí Európska agentúra pre lieky
11 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Zatiaľ neexistujú dôkazy, ktoré by spájali smrť dvoch ľudí v Rakúsku s ich zaočkovaním proti Covid-19 vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, uviedla Európska agentúra pre lieky (EMA) po predbežnom preskúmaní incidentu, informuje portál RT.


 
Trombóza

Rakúska agentúra pre verejné zdravie v nedeľu oznámila, že pozastavuje očkovanie po tom, čo 49-ročná žena zomrela na viacnásobnú trombózu 10 dní po podaní vakcíny AstraZeneca.

 
Pľúcna embólia

Ďalšia žena vo veku 35 rokov, ktorá dostala očkovaciu látku, bola hospitalizovaná s pľúcnou embóliou, zatiaľ čo od utorka boli nahlásené ďalšie dva prípady zrážania krvi u pacientov, ktorým sa aplikovala ta istá vakcína.

„V súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by očkovanie spôsobilo tieto stavy, ktoré nie sú uvedené ako vedľajšie účinky tejto vakcíny,“ uviedol v stredu regulačný úrad.

Myši a morčatá, ktorým aplikovali Sputnik V, sa majú dobre, testy pokračujú
V Šarišských Michaľanoch sa v súčasnosti testuje ruská vakcína Sputnik V na myšiach a morčatách, pričom ich zdravotný stav je vyhovujúci. Definitívny výsledok bude v pondelok, informujú Hospodárske noviny. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár


 
Rakúsko začalo vyšetrovanie

Rakúske orgány tento týždeň začali vyšetrovanie „šarže ABV5300“ 1 milióna dávok vakcíny AstraZeneca, z ktorých niektoré boli zaslané aj do ďalších 16 krajín EÚ.

Nekvalita je nepravdepodobná

Agentúra EMA uviedla, že „nekvalita je nepravdepodobná“, zdôraznila však, že jej vlastný Výbor pre hodnotenie rizík dohľadu nad liekmi preskúma aj nahlásené prípady krvnej zrážanlivosti po očkovaní.

Švédski vedci sa domnievajú, že Sputnik V môže byť účinnejší ako iné vakcíny
Švédski vedci, ktorí spojili sily s nemeckými a holandskými kolegami, zistili, že niektoré vakcíny používajú iný vstupný mechanizmus. To vysvetľuje ich vyššiu mieru účinnosti, informuje portál TASS. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Marek Molnár