Dostali termín, ale nezaočkovali ich. Centrá nemali vakcíny
11 | 03 | 2021 I editor01hd
Radosť niektorých ľudí z toho, že sa im podarilo v uplynulých dňoch získať získať termín na očkovanie, netrvala dlho. Do niektorých vakcinačných centier nedorazili vakcíny, informuje smek.sk.
Radosť netrvala dlho

"Po dlhom skúšaní sa nám podaril objednať na očkovanie proti Covid-19 na 11. marca v Poliklinike Sabinov," hovorí Július Mora (67) z Košíc. Na očkovanie sa objednal ešte 23. februára aj so 69-ročnou manželkou. Mali možnosť sa prihlásiť, pretože si ako dôchodcovia privyrábali v miestnej nemocnici.

Potešili sa, že sa zaočkujú, lebo v čase ich registrácie bolo v sabinovskej nemocnici podľa portálu korona.gov.sk voľných približne 160 miest. Ich radosť však netrvala dlho. "V utorok nám prišla správa, že očkovať sa v tomto termíne nebude a prekladá sa na 23.marca," pokračuje Mora.
My vôbec nemáme vakcíny

"Tak som sa informoval na poliklinike, prečo? Odpoveď bola stručná: My vôbec nemáme vakcíny a všetkých objednaných musíme preobjednať," spomína si na telefonát s očkovacím centrom dôchodca z Košíc.

Na Slovensku je najmenej niekoľko desiatok ľudí, ktorých v posledných dňoch nezaočkovali pre nedostatok vakcín. Tento dôvod denníku potvrdili nezávisle od seba tri očkovacie centrá z rôznych častí Slovenska.

"Nejakým omylom sa stalo, že otvorili termíny na 10. a 11. marca, ľudia sa na ne prihlásili a my sme nemali vakcíny," reaguje na to Miroslav Čekan, šéf polikliniky v Sabinove. "Neviem, kde sa stala chyba," dodáva. Šéf polikliniky hovorí, že prihlasovací formulár na webe korona.gov.sk spravuje Národné centrum zdravotníckych informácií Štátna inštitúcia ani ministerstvo zdravotníctva nevysvetlili, v čom nastal problém.
Problémy majú aj Agel a Rooseveltova nemocnica

Prihlásených záujemcov však pre nedostatok vakcín museli preobjednávať aj iné očkovacie centrá.

"V rámci našich zariadení siete Agel sme zaznamenali začiatkom marca v Nemocnici Levice oneskorenie dodania vakcíny pre už objednaných pacientov o 24 hodín, týchto sme museli preobjednať," vysvetľuje Martina Pavlíková, hovorkyňa druhej najväčšej súkromnej siete nemocníc na Slovensku.

Nedostatok vakcín mala však aj jedna z najväčších štátnych nemocníc.

"K takejto situácii došlo v našej nemocnici v utorok," vraví Ružena Maťašeje, hovorkyňa Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Dôvodom nedostatku vakcín v nemocnici bol podľa nej časový sklz v ich dodávke. Pre to muselo zdravotnícke zariadenie preobjednať približne 30 záujemcov. "Snažili sme sa preobjednať najmä objednaných z Banskej Bystrice, a vybaviť tých, čo museli cestovať zo vzdialenejších okresov," vysvetľuje Maťašeje.