Deutschlandfunk:  Rakúsko, Slovensko a Česko vyzývajú Nemecko, aby ukončilo hraničné kontroly
11 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V Rakúsku, na Slovensku a v Česku rastie nespokojnosť s hraničnými kontrolami iniciovanými Nemeckom, píše portál deutschlandfunk.de.


List predsedovi Bundestagu


Predsedovia parlamentov Rakúska, Slovenska a Česka v liste adresovanom predsedovi nemeckého Bundestagu Schäublovi žiadajú zrušenie kontrol na nemeckých hraniciach, ktoré boli zavedené kvôli šíreniu nových mutácií koronavírusu. Prísna kontrola hraníc je totiž v protiklade so spoločným cieľom, aby sa predišlo ďalším hospodárskym stratám spôsobeným pandémiou, uvádza sa v liste, ktorý dostali aj členovia výboru Bundestagu pre vnútorné záležitosti.


Sobotka, Kollár a Vondráček poukázali na problém kamionistov


Predsedovia parlamentov Rakúska, Slovenska a Česka – Sobotka, Kollár a Vondráček okrem iného poukázali aj na problém kamiónov v tranzitnej doprave. Vodičom to totiž spôsobuje nemalé problémy zakaždým sa preukázať aktuálnym negatívnym testom na koronavírus.


Slovensko na zozname krajín s dramatickým výskytom britskej mutácie


Nemecká vláda ešte v polovici februára zaradila Slovensko, Česko a časť Tirolska medzi oblasti s dramaticky rozšíreným výskytom veľmi nákazlivej britskej mutácie kororanvírusu. Z týchto troch krajín môžu do Nemecka prísť len Nemci a cudzinci, ktorí majú v Nemecku trvalý pobyt, alebo povolenie na pobyt. Výnimky sa týkajú len vodičov nákladných áut a pendlerov s negatívnym výsledkom testu na koronavírus, uzatvára deutschlandfunk.de.