Česi testujú "zázračný liek" na koronavírus, pred schválením však nie je, tvrdí premiér Babiš
11 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Českí vedci podľa premiéra Andreja Babiša (ANO) vyvinuli liek proti koronavírusu, ktorý budú pacienti inhalovať. Podobný liek už vyrobili v Izraeli a tamojší premiér o ňom hovorí ako o zázračnom. V Izraeli, kam Babiš vo štvrtok odletel, tak chce o tomto lieku zistiť viac informácií. Premiér tvrdí, že český liek je už vo finále schvaľovania. Štátny ústav pre kontrolu liečiv to však vyvrátil, informujeportál Aktuálně.


Premiér Babiš odletel vo štvrtok ráno v sprievode niekoľkých českých odborníkov do Izraela, kde chce riešiť nielen očkovaciu stratégiu a prípadnú spoluprácu pri výrobe vakcín, ale aj liek proti koronavírusu. Izraelskí vedci ho už vyvinuli a mohli by tak poradiť tým českým, ktorí na jeho vývoji teraz pracujú. Zároveň Babiš už skôr prejavil o izraelský liek záujem.

Podľa Babiša je český liek v konečnej fáze schvaľovania. "V delegácii je so mnou profesorka Martina Vašáková, ktorá spolu s ďalšími tímami našich vedcov vyvinula podobný liek, ktorý je vo finále schvaľovania u Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL)," uviedol premiér.

„Začala sa tretia vlna“ – vyše 14 000 (!) nových infikovaných v Nemecku
Rok po vyhlásení pandémie Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) je Inštitút Roberta Kocha presvedčený, že v Nemecku sa začala tretia vlna koronavírusu, píše nemecký Bild. Čítať ďalej
11 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová


To však podľa vyjadrenia ŠÚKL pre Aktuálně.cz nie je pravda. "Sme v kontakte s viacerými žiadateľmi na úrovni poskytnutia konzultácie k liekom vo vývoji pre liečbu covidu-19. Avšak všetky tieto projekty sú v skorej fáze vývoja, nie pred registráciou," uviedla hovorkyňa SÚKL Klára Brunclíková.

Podľa Babiša by mal liek byť vo forme tabletiek a mal by sa inhalovať, rovnako ako liek EXO-CD24, ktorý bol vyrobený v Izraeli a ktorý tamojší premiér Benjamin Netanjahu označuje za zázračný. Prvá fáza klinickej štúdie, s ktorou sa majú českí odborníci v Izraeli zoznámiť, ukázala, že stav pacientov so stredným alebo ťažkým priebehom ochorenia sa po každodennej inhalácii tohto lieku výrazne zlepšil a v priemere za štyri dni mohli byť prepustení z nemocnice.

Po Dánsku pozastavilo očkovanie vakcínou AstraZeneca aj Nórsko
11 | 03 | 2021 | sefredaktor