Pripravujú prezidentka Čaputová, exprezident Kiska a expremiér Pellegrini prevrat?
10 | 03 | 2021 I Aneta Leitmanová
V prezidentskom paláci si v ostatných dňoch podávali kľučky exprezident Andrej Kiska či expremiér Peter Pellegrini. Pripravujú s prezidentkou Zuzanou Čaputovou prevrat?

Hlava štátu má podľa ústavy rozsiahle kompetencie. Ak by Matovičovu vládu predsa len opustili SaS a Za ľudí, stratili by v OĽANO so Sme rodina v parlamente väčšinu. V takom prípade by mohli zvyšné koaličné strany vysloviť Matovičovmu kabinetu nedôveru a na scénu by sa dostala Zuzana
Čaputová: Nevymenujem úradnícku vládu. Nového premiéra by som vymenovala z OĽaNO
Zuzana Čaputová reagovala na fámy, že by v prípade demisie premiéra Igora Matoviča presadzovala úradnícku vládu. Jednoznačne to odmietla a pre Denník N potvrdila, že by vymenovala nového premiéra z radov OĽaNO. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Petra Demková
.

Prezidentka nedávno povedala dve veci. Prvá: je potrebné urobiť rekonštrukciu vlády. Druhá: nevymenuje úradnícku vládu a nového premiéra by poverila z radov OĽANO. Lenže jedna vec sú reči, druhou je politická realita. Igor Matovič nikam neodchádza. Práve v tomto kontexte sú nedávne návštevy v prezidentskom paláci mimoriadne zaujímavé.

Ak by totiž padla vláda, je len na prezidentke, koho by vymenovala za predsedu vlády. Môže si vybrať akéhokoľvek občana voliteľného do parlamentu, teda nad 21 rokov. Napríklad istého Andreja Kisku z Popradu. Peter Pellegrini, ktorý sa zľava čoraz viac posúva na progresívny kraj, by nemusel byť proti. Sulík a Remišová by sa zrejme tiež pridali. Otázne je, čo by to urobilo s poslaneckým klubom OĽANO, kde je pomerne veľa liberálov aj progresívcov. Sme rodina by zrejme išla tam, kde by dostala lepšiu ponuku robiť kšefty.

A čo by to znamenalo pre Slovensko? Zbavilo by sa nekompetentného, nevzdelaného a psychologicky dekompenzovaného premiéra. Vystriedal by ho rovnako nekompetentný a nevzdelaný občan Kiska. S rovnako vlažným vzťahom k daňovej povinnosti ako Matovič. Nebola by to nijaká zmena, ale obyčajný palácový prevrat.

Jankovskej advokát: V kauze Fatima je obvinenie mojej klientky postavené na jedinej výpovedi
10 | 03 | 2021 | editor01hd