Jankovskej advokát: V kauze Fatima je obvinenie mojej klientky postavené na jedinej výpovedi
10 | 03 | 2021 I editor01hd
V kauze Fatima je obvinenie Moniky Jankovskej postavené na výpovedi jediného svedka. V rozhovore pre postál HS na to upozornil jej advokát Peter Erdős. Jankovská je zatiaľ hospitalizovaná. Po návrate domov ju bude monitorovať elektronický náramok.
Reťazenie väzieb je porušením ľudských práv

Erdős v rozhovore povedal, že Okresný súd v Trenčíne, ktorý nesúhlasil so vzatím Jankovskej do väzby v kauze Fatima, kritizoval takzvané reťazenie väzieb. Sudca nevidel dôvody preventívnej väzby a prípadnú hrozbu ovplyvňovania svedkov a spoluobvinených vyriešil elektronickým náramkom.

"Čo sa týka takzvanej Fatimy, moja klientka odmieta akúkoľvek vinu, respektíve dôvody vzneseného obvinenia, ktoré je postavené na jedinej svedeckej výpovedi," uviedol Erdős.

"Sudca nevzhliadol dôvody tzv. preventívnej väzby. Zároveň sa vysporiadal aj s nálezom Ústavného súdu SR vo veci Yegorov, ktorý konštatoval porušenia základných ľudských práv a slobôd spočívajúce v reťazení väzby, ktoré boli následne potvrdené aj rozhodnutím Európskeho súdu pre ľudské práva, v konaní Yegorov vs. Slovenská republika, z 2. júna 2015, v ktorom Slovenská republika prehrala. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Trenčín aj v prípade mojej klientky konštatoval, že takéto reťazenie väzieb je neprípustné," povedal Jankovskej advokát.

Čarnogurský ml.: Matovič z peňazí určených pre Slovákov podporuje pracovné miesta v zahraničí
10 | 03 | 2021 | editor01hd

Po hospitalizácii bez kontroly ani smeti nevynesie

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti  zostáva hospitalizovaná na psychiatrii vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. „Jej zdravotný stav je nemenný, je zlý a v takom rozsahu, že vyžaduje stále hospitalizáciu. Uvidíme časom, akým spôsobom sa to bude vyvíjať a dokedy bude potrebovať ústavnú starostlivosť alebo inú formu zdravotnej starostlivosti,“ priblížil Erdős pre portál Pluska

Jankovská by sa síce po prepustení mohla sčasti nadýchnuť slobody, no aj potom by mal každý jej krok pozorne strážiť monitorovací náramok. Podľa Erdösa sa extajomníčka bude musieť zdržovať výhradne na vopred určenej adrese. „Moja klientka bude povinná oznámiť každú zmenu miesta pobytu. Bol jej tiež uložený zákaz styku s obvinenými, svedkami či znalcami a tiež zákaz kontaktu s nimi v akejkoľvek forme, s výnimkou účasti na úkonoch," vysvetlil.

Podľa advokáta sa navyše bude musieť pravidelne hlásiť u probačného, mediačného úradníka v určených lehotách. „Akákoľvek zmena pohybu z uvedeného bytu je zaznamenaná a hneď hlásená. Moja klientka de facto nemôže bez nahlásenia a odsúhlasenia probačným úradníkom ani vyniesť smeti,” dodal.
Ako funguje elektronický náramok?

Ako funguje monitoring prostredníctvom špeciálneho náramku podrobne opísal riaditeľ odboru probácie Samuel Burský. „Náramok má senzor kontaktu s pokožkou a telom. Meria rôzne telesné údaje, ak sa kontakt stratí, okamžite o tom vieme. Zároveň má elektrický obvod. Ak by prišlo k jeho roztvoreniu, upozorní nás," vysvetlil pre Plusku Burský.

Dostať sa zo „zovretia” náramku je pritom podľa slov neho takmer nemožné. „Nie som lekár, no nedokážem si predstaviť, ako by ste sa z neho z anatomického hľadiska dokázali dostať. Žiadne masti ani oleje určite nepomôžu,” ozrejmil.

„Dostať sa z neho tak, aby sme na to neprišli, je prakticky nemožné. Náramok sa dá násilne odstrániť. Je však otázka, či to danej osobe stojí za to, aby si pokazila možnosť alternatívneho trestu, počas ktorého nemusela ísť do väzenia," uzavrel.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal proti rozhodnutiu Okresného v Trenčíne sťažnosť, rozhodovať o nej bude 15. marca Krajský súd v Trnave.

Hlina: Matovič, ktorý ukradol 95 percent svojej diplomovej práce, ide poúčať vedcov ako to majú robiť
10 | 03 | 2021 | sefredaktor