V kauze baru Fatima „lietajú“ okrem Jankovskej aj Gašpar, Krajmer a Hraško
09 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Bývalú štátnu tajomníčku na ministerstve spravodlivosti Moniku Jankovskú naposledy zadržala NAKA za kauzu trenčianskeho baru Fatima. Ako sa však ukazuje, okrem nej v nej „lietajú“ aj ďalší vysokopostavení policajní funkcionári.


Moniku Jankovskú najskôr vyšetrovateľ z NAKA v kauze baru Fatima obvinil zo zločinu marenia spravodlivosti, jej skutok však neskôr prekvalifikoval na zločin vydierania. Spolu s Jankovskou však majú problém aj bývalý šéf polície Tibor Gašpar, bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer a tiež už bývalý šéf NAKA Peter Hraško, uvádza portál 1.pluska.sk.
Jankovská ešte so slobodou vyhraté nemá, na nohe však už nosí náramok

Kauza Fatima  sa datuje do roku 2000, keď mal byť podnikateľovi Ondrejovi Janíčkovi neprávom odobratý jeho bar v Trenčíne. Jankovská ho poslala údajne neoprávnene do väzenia. Skutočnosť, že v tejto kauze sú namočení Gašpar, Krajmer aj Hraško, má vyplývať z uznesenia o obvinení. Okresný súd v Trenčíne síce v nedeľu večer prepustil Moniku Jankovskú v kauze Fatima na slobodu. Nechal jej nasadiť ale aj monitorovací náramok.

„Sudca prepustil moju klientku zo zadržania. Čo sa týka návrhu na vzatie do väzby, konštatoval, že tzv. kolúzne dôvody väzby vzhliadol, avšak jej väzbu nahradil primeranými povinnosťami a obmedzeniami,“ uviedol Jankovskej obhajca Peter Erdös. Obvinenej bývalej štátnej tajomníčke prišli v pondelok do trenčianskej nemocnice, kde leží pre zlý psychický stav, probační a mediační úradníci nasadiť na nohu monitorovací náramok. Jankovská totiž stále leží v civilnej nemocnici v Trenčíne pre zlý psychický stav.

Lekári zrejme vychádzali z toho, že sa ešte pár týždňov pred zrútením po opätovnom zadržaní pokúsila siahnuť si na život a vlani vo väzbe držala protestnú hladovku. Prokurátor však podal proti uzneseniu okresného súdu sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd Trnava 15. marca. Podľa neho totiž existuje obava, že by Jankovská v kauze Fatima mohla ovplyvňovať svedkov. V uznesení o obvinení sa podľa zdroja denníka Plus Jeden deň píše, že Jankovská mala prostredníctvom tretej osoby zabezpečiť zmenu výpovede Michala Vidu, ktorý svedčil proti nej. Za to mu malo byť ponúknuté priaznivé rozhodnutie v inej trestnej veci. Vida svoju výpoveď v prospech Jankovskej napokon zmenil. Podľa uznesenia v tom mal byť zapletený aj obvinený aj Krajmer.

V kauze reštaurácie Fatima v Trenčíne je obvinených päť osôb
V súvislosti s kauzou reštaurácie Fatima v Trenčíne obvinil vyšetrovateľ päť osôb. Obvinenie sa týka trestnej veci zločinu marenia spravodlivosti a prečinu krivej výpovede a krivej prísahy. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | TASR

Gašpar sa vyhrážal Slobodníkovi, a ten musel prepustiť Vidu zo zadržania

Vidu však v polovici mája 2018 zadržali, čo malo znervózniť podozrivých v kauze Fatima, ktorí sa obávali ďalšej zmeny jeho výpovede. Podľa zdroja denníka Plus Jeden deň mal napokon do toho zasiahnuť Gašpar. „Nech ťa Boh chráni, keď teraz ten človek pôjde do basy,“ mal povedať bývalý policajný prezident vtedajšiemu šéfovi Finančnej polície NAKA Bernardovi Slobodníkovi. Svedkovia tohto upozornenia mali byť Krajmer aj Hraško. Gašpar mal svoju požiadavku hovoriť zvýšeným hlasom a pýtať sa Slobodníka, či chce povaliť vládu svojou hlúposťou.

Vida mal byť pre Slobodníkov zásah ešte v ten deň prepustený. „Všetci obvinení a svedkovia v tejto kauze už boli vypočutí,“ tvrdí Jankovskej advokát Erdös, ktorý je presvedčený, že návrh na vzatie jeho klientky do väzby je neopodstatnený, no k zmene právnej kvalifikácie sa vyjadrovať nechcel. „Dnešným dňom som bol o tom upovedomený, takže sa s tým potrebujem bližšie oboznámiť,“ uviedol. Najnovší traja obvinení, teda Gašpar, Krajmer a Hraško, sú aktuálne vo väzbe za kauzu Očistec.

Advokát Moniky J. spochybnil svedkov, ktorí proti nej svedčia v kauze Fatima
Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika J. čelí ďalšiemu obvineniu, tentoraz z trestného činu marenia spravodlivosti. Obvinenie bolo vznesené v súvislosti so staršou kauzou reštaurácie Fatima v Trenčíne, potvrdil to jej... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | TASR