Sputnik sa začne vyrábať v Taliansku, čo na to naša diplomacia? Čo na to mainstream?
09 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Ruský fond priamych investícií (RDIF) podpísal dohodu s farmaceutickou spoločnosťou Adienne Pharma&Biotech o výrobe vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 v Taliansku. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters. Odvolala sa na oznámenie taliansko-ruskej obchodnej komory.


"Komora vo svojom vyhlásení uviedla, že tento krok pripraví pôdu pre vytvorenie prvého závodu na výrobu ruskej vakcíny Sputnik V v Európe." Pripomína správa agentúry TA SR, ktorú prevzal portál davdva.sk.

Výroba vakcíny by sa podľa citovaného zdroja mala začať v júni. Komora dodala, že do konca roka by sa v Taliansku mohlo vyrobiť desať miliónov dávok Sputniku V.

Spoločnosť Adienne Pharma&Biotech so sídlom vo Švajčiarsku podpísala dohodu o výrobe vakcíny vo svojom výrobnom závode v regióne Lombardsko na severe Talianska. Uviedol v rozhovore pre agentúru Bloomberg prezident spoločnosti Antonio Francesco Di Naro.

Európska agentúra pre lieky (EMA) spustila proces predbežného hodnotenia vakcíny Sputnik V minulý štvrtok. Priebežné hodnotenie bude pokračovať dovtedy, kým nebude k dispozícii dostatok dôkazov pre formálnu žiadosť o povolenie vakcíny Sputnik V na jednotný trh EÚ. Registračné rozhodnutie následne vydáva Európska komisia.

Prichádza Sputnik "light" - vakcína s jednofázovým očkovaním
Rusi predstavili upravenú verziu svojej vakcíny Sputnik V, ktorá je momentálne v procese schvaľovania Európskou liekovou agentúrou. Ak uspeje, Sputnik V sa zaradí k vakcínam od AstraZenecy, Moderny a Pfizeru ako štvrtá v Európe oficiálne schválená... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


"Tvorcovia ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V spochybnili v utorok nestrannosť Európskej agentúry pre lieky (EMA) po tom, čo tento európsky regulačný úrad vyzval členské štáty EÚ, aby teraz neschvaľovali používanie ruskej vakcíny. Rusi žiadajú aj ospravedlnenie. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra Reuters." Píše nami citovaný zdroj davdva.sk.

Christa Wirthumerová-Hocheová zo správnej rady EMA v diskusnej relácii rakúskej televízie ORF 7. marca povedala, že krajinám EÚ odporúča nedať Sputniku štátne povolenie na núdzové použitie. Kým ešte EMA posudzuje bezpečnosť a účinnosť ruskej očkovacej látky.

„Požadujeme verejné ospravedlnenie od Christy Wirthumerovej-Hocheovej zo správnej rady EMA za jej negatívne vyjadrenia voči krajinám EÚ. Tým, ktoré priamo schvaľujú Sputnik V,“ napísali na oficiálnom účte Sputnika na Twitteri odborníci, ktorí vakcínu vyvinuli.

Čarnogurský mladší: Dovozom Sputniku získalo Slovensko späť časť svojej suverenity
Dovoz ruskej vakcíny Sputnik V a najmä prítomnosť premiéra s ministrom zdravotníctva na letisku sa stali tŕňom v oku mnohým našim politikom. Právnik Ján Čarnogurský mladší je rád, že Slovenskom tým získalo späť časť svojej... Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik