Škandál ministra Hegera: Na lukratívny flek dosadil bývalú partnerku kamaráta Drobu
09 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Predstavitelia súčasnej vlády pred voľbami sľubovali transparentnosť a tiež odborníkov na dôležitých postoch. Teraz sa zdá, že sme tam, kde sme boli predtým. O škandál s lukratívnym flekom sa postaral aj minister financií.


Minister financií Eduard Heger z vládneho OĽaNO sa zrejme tiež rozhodol nebrať na zreteľ predvolebné sľuby. Ako inak si vysvetliť, že na lukratívny flek dosadil bývalú partnerku jeho kamaráta, bratislavského župana Juraja Drobu. Heger sa však bráni, že ide o skúsenú manažérku, ktorú musel presviedčať dlhý čas, píše portál plus7dní.pluska.sk.
ZMOS postavil minister financií výberom novej riaditeľky pred hotovú vec

Združenie DataCentrum elektronizácie územnej samosprávy Slovenska zriadilo v roku 2011 ministerstvo financií spoločne so ZMOS-om. Ročne hospodári s 5,6 milióna eurami, drvivá väčšina z príspevku pochádza od ministerstva financií a zo štátneho rozpočtu. Zamestnáva 16 ľudí a každý tretí z nich je podľa poslednej zverejnenej výročnej správy riadiacim pracovníkom! Úžitok z DEUS-u pre nás? Napríklad možnosť podať daňové priznanie za dom či za psa online. Hoci suma, ktorú táto inštitúcia minie, nie je malá a elektronizáciu potrebujú samosprávy ako soľ, zrejme iba málokto z nás tušil, že už 10 rokov existuje. Minister financií Eduard Heger sa však teraz rozhodol, že vymení jej dlhoročného šéfa a na jeho miesto dosadí svojho človeka.

„Boli sme postavení pred hotovú vec,“ komentoval vtedy situáciu podpredseda ZMOS-u Michal Muška. „Ministerstvo financií viac uplatňuje zákon sily ako silu zákona,“ dodal člen predstavenstva DEUS-u a starosta obce Santovka Ľubomír Lőrincz. Minister z hnutia OĽaNO si však kritiku vôbec nepripúšťal. „DEUS nemá povinnosť realizovať výberové konanie na miesto vedúceho zamestnanca v zmysle zákona o výkone práce vo verejnom záujme alebo zákona o štátnej službe,“ povedal Eduard Heger pre PLUS 7 DNÍ. Sám preto vybral na post riaditeľky Katarínu Leškovú, svoju dlhoročnú známu a bývalú partnerku bratislavského župana Juraja Drobu.

Škandalózne, netransparentné výberové konanie na Remišovej ministerstve? Je to naozaj pravda?
Anonym na sociálnej sieti informuje o tom, že sa zúčastnil výberového konania na pozíciu šéfa úseku informačných technológií na ministerstve Veroniky Remišovej. Tvrdí, že od začiatku bolo skoro všetkým uchádzačom jasné, že víťaz je vopred jasný.... Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Petra Demková

Nová výkonná riaditeľka nemusel zverejniť žiadny projekt pre správnu radu

Výberom Kataríny Leškovej sa minister ani netajil. „Je to moja nominácia. Nebolo ľahké ju na túto funkciu získať, keďže je to veľmi skúsená manažérka a môže si vyberať, kam pôjde pracovať. Trvalo niekoľko mesiacov, kým sa mi ju podarilo presvedčiť. Je však tá správna osoba, jej výsledky v kariére jasne ukazujú, že práve ona bude vedieť zvrátiť nelichotivý trend, ktorý DEUS za posledné roky zaznamenával. Nedosahoval totiž cieľ, ktorý bol pri jeho vzniku vytýčený. Stagnoval a bol rozpočtovo neefektívny,“ obhajoval svoj krok minister, ktorý problém v tom, že lukratívny flek dostala expriateľka jeho veľmi dobrého kamaráta, nevidí.

„V práci vyžadujem od každého kolegu či podriadeného vysokú profesionalitu odhliadnuc od toho, aké väzby mám voči nemu v súkromí. To sa týka aj pani Leškovej, ktorú, samozrejme, roky poznám. O to viac som presvedčený, že bude svoju novú funkciu výborne zvládať,“ dodal Heger k nominanácii novej riaditeľky.

Heger sa s Drobom spoznali v roku 2000 vo Washingtone a Heger je krstným otcom županovho syna. Spoločne založili firmu, ktorá prerazila so slovenskou vodkou aj v USA. Vo firme Droba & Partners pôsobila až do mája 2020 aj Lešková ako konateľka. Do nástupu do DEUS-u pôsobila vo vlastnej firme DS9 management, ktorú založila vlani. Predtým dva a pol roka rozvíjala biznis supermarketov Terno. Vyše osem rokov sa venovala marketingu v Adidase a predtým štyri roky vo firme O2. Nominácia Leškovej však bola kritizovaná aj preto, že nová výkonná riaditeľka nemusela zverejniť žiadny projekt a presvedčiť ním správnu radu.


Škandál na ministerstve školstva: Odišiel takmer celý Inštitút vzdelávacej politiky! vraví Draxler
01 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Plat novej riaditeľky, ktorý ide z verejných zdrojov, zostáva (opäť) v tajnosti

Predstavitelia ZMOS-u trochu ľutujú, že nová riaditeľka nemá skúsenosti s verejnou správou ani so samosprávou, a že nedostali na papieri zdôvodnenie odvolania jej predchodcu. Čiernou dierou Leškovej životopisu je nehoda z roku 2015, teda z čias, keď tvorila pár so saskárskym županom Drobom. Svojím Mercedesom oškrela BMW a z miesta ušla. Ako dôvod vtedy uviedla strach, že bude poškodený vodič agresívny! Neznámy je aj plat Leškovej, neprezradila ho totiž ani ona, ani rezort. „Touto informáciou by sme porušili zákon. Plat nie je uhrádzaný zo štátneho rozpočtu alebo iného verejného rozpočtu,“ zdôvodnili na ministerstve.

Ľubomír Lőrincz zo ZMOS-u sa tomuto zdôvodneniu čuduje, pretože šéfka DataCentra aj zvyšní zamestnanci sú podľa neho platení z verejných zdrojov. „Z čoho iného by boli. Nateraz nie je zapojených dosť obcí ani nás nesponzoruje súkromná firma, takže financovanie je jasné: asi dve tretiny rozpočtu pochádzajú od štátu, tretina zo ZMOS-u,“ uviedol Lőrincz k nezverejneniu platu novej riaditeľky.

Škandál na Budajovom ministerstve: Snaha o prednostné očkovanie úradníkov!
Poradovník očkovania je na ministerstve životného prostredia zrejme iba zdrapom papiera. Škandál so snahou o prednostné očkovanie jeho zamestnancov to iba potvrdzuje. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik