Koaličná kríza vyvrcholí v stredu: Osud Matoviča visí na "Kollárových gatiach"
09 | 03 | 2021 I Diana Zaťková


Koaličná kríza sa naďalej zamotáva. Richard Sulík ponúkol svoje miesto a OľaNO ho obviňuje, že tlakom na odchod premiéra chce rozbiť ďalšiu vládu. Rozuzlenie príde najskôr v stredu po rokovaní klubov Sme rodina a OĽaNO, informuje portál Aktuality.sk. 




Kým minulý týždeň bolo viac vidno predstaviteľov SaS a Za ľudí, k jeho koncu sa iniciatívu rozhodlo prevziať OĽaNO. Jeho predstavitelia poskytli rozhovory viacerým médiám.

Odkazov zanechali hneď niekoľko. Jedným z tých zásadnejších je pokus o preformátovanie diskusie. Kým SaS a Za ľudí tvrdia, že majú problém so správaním sa premiéra, Naď s Matovičom svorne hovoria, že požiadavka SaS nie je požiadavkou na zmenu, ale pokusom rozbiť ďalšiu vládu.

„Ja mám déja vu spred desiatich rokov, keď súčasný minister hospodárstva Richard Sulík robil všetko pre to, aby sa rozpadla Radičovej vláda, a teraz robí všetko pre to, aby sa rozpadla Matovičova vláda. Nech by tam bola predsedníčka vlády aj matka Tereza, minister hospodárstva by sa správal rovnako deštrukčne, lebo to má v sebe,” hovoril Igor Matovič v Sobotných dialógoch.

Rozsudok smrti: Vláda vedela, že budú zomierať ľudia, no lockdown neprijala. "Tiekli mi slzy," priznáva Krajčí
Slovensko je dnes krajinou, ktorá je medzi prvými v počte úmrtí na milión obyvateľov. Už dlhšie sa hovorí, že veľké umieranie spustil mierny lockdown pred Vianocami. Priznáva to aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Narážal na správanie sa SaS pred desiatimi rokmi, keď sa poslanci nezúčastnili hlasovania o navýšení tzv. eurovalu, ktoré bolo spojené s vyslovením dôvery premiérke Ivete Radičovej. Predsedníčka vlády pre absenciu poslancov SaS nezískala dostatok hlasov, čo vyústilo do pádu jej kabinetu.

V podobnom duchu hovoril aj minister obrany Naď. Okrem toho dodal, že Sulík „prekročil akúkoľvek líniu” a pre OĽaNO je jeho požiadavka na odchod Matoviča neakceptovateľná. „Ak sa Sulík adekvátne neosprvedlní, tak nemôže pokračovať vo vláde,” povedal Naď v rozhovore pre Sme.

Výmenu premiéra odmietol aj Grendel. Podľa neho je pozícia Matoviča v poslaneckom klube OĽaNO pevná a nevidí tam nikoho, kto by chcel jeho odchod. „Nenecháme sa od partnerov dotlačiť k tomu, aby sme ho vymenili,“ povedal pre Pravdu.

Sčítanie odhalilo novú cirkev: Ľudia sa hlásia k Svedkom Liehovovým
Aktuálne sčítanie obyvateľov sprevádzajú aj vtipné momenty. "Recesisti hlavne pri otázkach vierovyznania alebo národnosti mali tendenciu vždy uvádzať rôzne na tie časy populárne humorné odpovede. Samozrejme, stretávame sa s hutnou recesiou aj... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | tasr

Naď má jasno

Jasno vo všetkom má však Naď. „Ak si myslia, že je ich pozícia neotrasiteľná, tak hovorím, že sme pripravení pokojne vládnuť aj vo dvojici a môžeme mať menšinovú vládu. OĽaNO a Sme rodina má 70 poslancov a v žiadnom prípade neumožníme predčasné voľby,” povedal Naď pre Denník N.

Práve dôležitosť Sme rodina je druhým odkazom víkendových prestreliek. Hnutie Borisa Kollára hrá v príbehu koaličnej krízy momentálne zrejme najdôležitejšiu úlohu. Má 17 poslancov a bez neho by Obyčajní ľudia stratili akúkoľvek šancu na vládu.

Teraz v OĽaNO oficiálne čakajú na názor Kollárovcov, ktorí budú o situácii rokovať v stredu. „Uvidíme, čo povie Boris Kollár, je to pre nás veľmi dôležité,” opakoval cez víkend Naď.

"Ako keď chudobnému darujú pokazenú konzervu," píše o dare vakcín Francúzov pre Slovensko Belousovová
Anna Belousovová na facebooku píše, že Európska lieková agentúra prirovnala nasadenie Sputnika V k ruskej rulete. Všimla si najmä to, že tá istá agentúra schválila použitie vakcíny od Astra Zeneca, po ktorej zomrela zdravotná sestra. Francúzi nám... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021


Hoci sa oficiálny postoj Sme rodina dozvieme až v stredu, veľa Kollár naznačil v nedeľu na TA3 v relácii V politike. „To, či vymeníte Mareka Krajčího alebo Igora Matoviča, vy si myslíte, že sa niečo zmení? Nezmení sa nič,“ povedal Kollár. Poukázal na to, že aj keby Matovič odišiel z funkcie premiéra, stále zostane predsedom najsilnejšej koaličnej strany s 53 hlasmi.

Dôležitým odkazom pre OĽaNO bolo Kollárovo konštatovanie, že sa jeho hnutie nebude podieľať na menšinovej vláde. To výrazne obmedzuje priestor Obyčajným ľuďom.

Situácia v koalícii sa vyhrotila minulý týždeň, keď strany SaS a Za ľudí verejne deklarovali požiadavku na rekonštrukciu vlády. Strana Za ľudí hovorila skôr o výmene ministra zdravotnícva Mareka Krajčiho, SaS žiada rovno hlavu Igora Matoviča.

Viete kto nemusí odvčera povinne nosiť respirátor FFP2? U nás sa to dozviete
Dnešným dňom platí na Slovensku Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá sprísňuje opatrenia v boji s koronavírusom. Jedným z nich je aj nosenie respirátorov FFP2 miesto rúšok v obchodoch aj autobusoch či vlakoch. Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik