Burda: Reformu súdnictva nevidím ružovo
09 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda je známy tým, že nemá problém kriticky sa  vyjadriť k situácii v spoločnosti. A tak sa nebál ani povedať, že zmeny v justícii presadzované rezortom spravodlivosti vidí naozaj rozporuplne, píše portál hnonline.sk.


"Na jednej strane je potrebné mnohé veci v oblasti justície i celkovo právneho poriadku reformovať. Na druhej strane považujem za nie veľmi dobré a v konečnom dôsledku aj destabilizujúce pre konečné výsledky reformy, ak sa pani ministerka snaží zmeny presadzovať silou. Bez dostatočnej diskusie so zainteresovanou odbornou právnickou verejnosťou," kritizuje Burda.

"Zároveň, ale možno je to len môj pocit, sa mi zdá, že ministerka Kolíková vytvára priestor pre obsadzovanie kľúčových pozícii v justícii svojimi ľuďmi," zamýšľa sa dekan.

V kauze baru Fatima „lietajú“ okrem Jankovskej aj Gašpar, Krajmer a Hraško
Bývalú štátnu tajomníčku na ministerstve spravodlivosti Moniku Jankovskú naposledy zadržala NAKA za kauzu trenčianskeho baru Fatima. Ako sa však ukazuje, okrem nej v nej „lietajú“ aj ďalší vysokopostavení policajní funkcionári. Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


No Burda priznáva, že je pravda, že nájsť vhodné prostriedky na vyrovnanie sa s negatívnymi javmi v justícii, a pritom nezasahovať do jej nezávislosti, ktorá je garanciou právneho demokratického štátu, nie je ľahké.

Ako trestný právnik zároveň hovorí, že je za tvrdý a nekompromisný disciplinárny a trestnoprávny postih sudcov a prokurátorov. Takých, ktorým sa v spravodlivom procese podarí preukázať ich protiprávnu činnosť.

Do roku 2030 bude naša životná úroveň na 92% priemeru únie, sľubuje Heger
Plán obnovy, ktorý Slovensko musí odovzdať únii do konca apríla, zamieril na medzirezortné pripomienkové konanie. Cieľom má byť dobehnutie krajín Európskej únie. A to cez zvýšenie životnej úrovne Slovenska na 92 percent priemeru členských krajín už... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Diana Zaťková