Ktorý politik podá demisiu prvý? Politológ predpovedá vývoj koalície
08 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Krok Igora Matoviča svojvoľne nakúpiť ruskú vakcínu Sputnik V rozhádal koalíciu. Veľmi diskutovanou témou je teda výmena predsedu vlády či jej rekonštrukcia, píše Pluska. Ako to dopadne podľa odborníka?


Koaličné strany Za ľudí a SaS sa vzbúrili proti premiérovi Matovičovi. Môžu za to najmä útoky či nákup ruskej vakcíny zo strany premiéra, ktorý však svoju demisiu odmieta.

Podľa politológa Tomáša Koziaka však ako prvý neodíde premiér, ale minister zdravotníctva Marek Krajčí. „Ak odíde, nemyslím si, že odíde sám,“ tipuje. Ak sa tak však nestane, najpravdepodobnejší scenár podľa odborníka je odchod iných členov koalície.

„Ak premiér ani minister zdravotníctva neodstúpia, očakávam odchod strany Za ľudí z koalície,“ uviedol Koziak, ktorý Matovičov odchod považuje za veľmi nepravdepodobný. „Všetky strany s výnimkou SaS by v predčasných voľbách získali menej hlasov než v tých minuloročných, Za ľudí by sa možno nedostali do parlamentu. Preto majú všetky koaličné strany veľmi dobrú motiváciu ostať vo vláde,“ uzavrel odborník.

Hlina: Kým Matovič a Kollár budú vo vrcholových funkciách, z verejného priestoru neodídem!
Alojz Hlina odstúpil z postu predsedu KDH po neúspešných parlamentných voľbách v marci minulého roka. Vo svojom statuse sa však vyjadruje, že by sa možno do veľkej politiky aj vrátil. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik