Sputnik chcú aj Česi a Rakúšania. Miliardu dávok vakcíny si objednali až v 50 štátoch
07 | 03 | 2021 I editor01hd
Ruskú vakcínu Sputnik chcú nakúpiť už aj Česi a Rakúšania. Naši susedia tvrdia, že Európska lieková agentúra je pomalá a oni už nemôžu dlhšie čakať. Rakúšania a Dáni chcú s Izraelom vyvíjať aj vlastnú vakcínu, píše Pluska.

Pred Slovenskom spomedzi členských štátov EÚ nakúpilo Sputnik aj Maďarsko. Budapešť doviezla dokonca aj čínsky Sinovac.

"Nemôžeme ďalej čakať," vyhlásil český premiér Andrej Babiš. Okrem Ruska chce Česko kupovať takisto Sinovac z Číny.

Český prezident Miloš Zeman na podnet premiéra  Babiša požiadal Čínu o dodanie vakcíny spoločnosti Sinopharm proti ochoreniu COVID-19. "Pán prezident tejto žiadosti vyhovel a napísal prezidentovi Čínskej ľudovej republiky," uviedol prezidentov hovorca Ovčáček na Twitteri. Čínska strana sa podľa správy veľvyslanectva ČR v Pekingu rozhodla Zemanovej žiadosti okamžite vyhovieť, dodal hovorca Pražského hradu.

Kuba vyvíja vakcínu SOBORENA. Do konca roka chce zaočkovať celú populáciu
07 | 03 | 2021 | editor01hd


Za spomalené považuje konanie EÚ aj Rakúsko. Preto zvažuje, že si zadováži ochranu pred koronavírusom od Rusov. Najnovšie sa však naši susedia rozhodli, že budú vyvíjať vlastnú vakcínu a spolupracovať chcú v tomto smere s Izraelom a Dánskom, ktoré patria – čo sa vakcinácie týka – k najúspešnejším krajinám. Ani jedna však nemá vlastnú očkovaciu látku.

„Nemali by sme sa spoliehať len na Európsku úniu, čo sa týka produkcie druhej generácie vakcín,“ citoval britský denník The Sun kancelára Kurza.

Sputnik vo svete schválilo na núdzové použitie už 39 rôznych štátov a zhruba 50 krajín – vrátane Argentíny, Bieloruska, Srbska či Spojených arabských emirátov – si dovedna objednalo viac než miliardu dávok. Je preto možné, že „opovrhovaný“ a „odsudzovaný“ Sputnik sa už čoskoro stane jednou z najrozšírenejších a najpoužívanejších vakcín sveta.

Ľudia v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku uprednostňujú Sputnik V pred vakcínou AstraZeneca
Ruská vakcína Sputnik V, ktorá v EÚ ešte stále nebola schválená, si napriek tomu zjavne získala priazeň ľudí v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku. Prekonala záujem o už dostupnú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Tvrdí to najnovšia štúdia, informuje... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár