Moskva pred bránami! Ako očkovacích „hujerov“ premeniť na antivaxerov (Matej Gašparovič)
05 | 03 | 2021 I sefredaktor


Časť politického spektra sa tvári, že ich skepsa z ruskej vakcíny má zdravotný základ. Najnovšia hystéria zo Sputnika však poodhalila, že za ich panikou môže byť aj čosi viac: čo ak by si Európania všimli, že Rusi vedia byť v čomsi rovnako efektívni ako Únia? (dennikstandard.sk)



Manévre Za ľudí

Strana Za ľudí predviedla v prístupe k vakcínam pozoruhodný premet. Keď nedávno vo vláde blokovala nákup Sputnika, všetci aktéri najmenšej koaličnej strany zhodne zdôrazňovali, že rodný list ruskej vakcíny je irelevantný. Ide len o to, že ruskej očkovacej látke chýba riadna registrácia.

Dnes je to presne naopak. V momente, ako Sputnik zosadol z obežnej dráhy na košické letisko, kde ho uvítal premiér, sme sa vraj ocitli za novou železnou oponou. Časť straníkov Za ľudí stranu opustila, jeden s pokrikom „premiér tancuje, ako Moskva píska,“ ostatní v strane maľujú transparenty s nápisom Moskva pred bránami. Bokom nezostal ani šéf diplomacie (nominant SaS), ktorý naznačuje, že premiér jeho vlastnej vlády sa stal nástrojom ruskej hybridnej vojny.

Zvláštna logika. Ak by Sputnik dostal požehnanie európskych liekových autorít, už by nebol nástrojom hybridnej vojny?
Elity a eurohujeri

Aspoň sa nám čosi vyjasnilo. Predchádzajúce principiálne výroky o tom, že čo „neschváli EMA je fuj bez ohľadu na krajinu pôvodu,“ v skutočnosti s geopolitikou priamo súvisia. Elity a eurohujeri majú obavy z toho, že by sa Sputnik mohol naozaj ukázať ako efektívny, obzvlášť v atmosfére, kde sú Európania rozčarovaní zo zlyhania európskych inštitúcií pri vakcinačnej obstarávacej politike.

Nejde tu teda len o vakcínu. Tu ide o obavy, že aj z Ruska môže prísť niečo dobré. A čo ak by si to napríklad Slovák či Maďar všimol? No apokalypsa.

Nebezpečné ideologické predsudky sú v časti politického spektra ukotvené podstatne hlbšie, ako si dokážeme priznať. Horšie je, že si ich nedokážu priznať oni sami.
Niektoré vakcíny sú od macochy

Doteraz sa o vakcínach smelo hovoriť len v dobrom. Ako o najväčšej, vlastne jedinej nádeji. Ak ste si dovolili nahlas vysloviť akúkoľvek čo i len drobnú obavu, označili vás za konšpiračného a nebezpečného dezoláta. V médiách sa radšej opomínal aj bazálny fakt, že aj tie vakcíny, ktoré sú v Európe schválené a používané, dostali v zrýchlenom režime len podmienečné povolenie na núdzové časy. A aj to po tvrdom politickom nátlaku, napríklad Francúzska – a napriek tomu boli európske liekové autority pomalšie ako britské, americké či izraelské.

Odrazu je v elitnom prostredí módne očkovanie spochybňovať. Keď je debata o ruskej vakcíne, sú to práve včerajší vakcinační osvietenci, ktorí preberajú azda všetky antivaxerské predsudky. Jeden lekár, ktorý považuje antivax hnutie za jedno z najväčších nebezpečenstiev súčasnosti, mi dokonca hovoril, že Sputnik môže spôsobiť aj obrnu. To bol doteraz jeden z typických antivax inštinktov.

Pritom ľudia z prostredia farmabiznisu otvorene hovoria o tom, že vakcíny sa delia na tie pre „vyspelú civilizáciu“ a tie pre tretí svet, kde sú aj kritériá na ich schvaľovanie slabšie. V skutočnosti sa teda konflikt neodohráva v otázke overovania, ale v tom, či krajina, ktorá je momentálne svetovo najviac zasiahnutá počtom úmrtí, si môže dovoliť pod časovým tlakom nakúpiť aj tie vakcíny, ktoré sú vraj dobré len pre „menejcennú a druhoradú“ časť sveta.
Kde sa podeli hodnoty rovnosti?

Tak ako je to dnes s tými výrokmi o tom, že pandémia spojila celý svet? Všetci sme na jednej lodi a musíme zabudnúť na geopolitiku či iné faktory, ktoré svet rozdeľujú? Kde sú dnes títo osvietení ľudia velebiaci liberálne hodnoty rovnosti?

V tejto chvíli sa rozhodujú, či pre dovoz konkrétnej vakcíny (počas pandémie) položia vládu. Táto vakcína je vraj geopolitický nástroj, a preto sú si vakcíny síce rovné, ale niektoré sú si rovnejšie.

Strana Za ľudí sa tvári, že čo neschváli EMA, ani neexistuje. Ak by pritom únia nezlyhala v obstarávacej politike, Sputnik by sme nemuseli riešiť. Premiér, tváriac sa geopoliticky nezaťažene, sa s cieľom čo najrýchlejšie ochrániť svojich občanov obzrel po svete kreatívnejšie – a aj s otvorene uvoľnenými kritériami.

Spor o ruskú vakcínu je teda výlučne technický, vlastne matematický. Vyvažujeme tu dve strany rovnice – bezpečnosť vakcín a rýchlosť. V oboch prípadoch je faktorom ohrozenie zdravia a života. Hľadáme rovnováhu. Ktorá strana rovnice bude vychádzať, k tej sa treba prikloniť.

Kde tam vidíte priestor na geopolitický argument?

Všetci predsa rozumieme, že uprostred pandémie, keď ide o čas, sa jedna strana rovnice – overenie bezpečnosti vakcín – stáva z racionálneho kalkulu menej úzkostlivou. Videli sme to predsa aj na rekordnej rýchlosti schválenia európskych vakcín, a bolo to úplne v poriadku.

Ak ideologické a geopolitické predsudky nedokážeme dať bokom ani vtedy, keď ide o život, sme na tom naozaj zle.


komentár bol zverejnený na portáli srspol.sk