Litva zamietla žiadosť Bieloruska vydať Cichanovskú
05 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Litva odmietla žiadosť susedného Bieloruska, ktoré požaduje vydanie Svetlany Cichanovskej, ktorá v súčasnosti žije v pobaltskom štáte, informuje portál RT.


Generálna prokuratúra vo svojom príspevku na sociálnej sieti uviedla, že požiadala litovských náprotivkov „o vydanie Svetlany Cichanovskej. Politička je stíhaná za trestné činy proti príkazu vlády, verejnej bezpečnosti a štátu.

Trestné stíhanie je tiež vedené proti štyrom Cichanovskej spojencom. „Obžalovaní, ktorí konali v rámci sprisahania s Cichanovskou, plánovali organizovať nepokoje v Gomeli, zmocniť sa budov orgánov miestnej samosprávy a vymenovať vlastných vedúcich a predsedov výkonných výborov,“ uviedli úradníci.

Litva však žiadosť okamžite zamietla. V piatok minister zahraničia Gabrielius Landsbergis uviedol, že krajina „by radšej sledovala zmrazenie pekla, ako zvažovať takéto požiadavky“. Podľa neho „Litva bola a bude múrom, za ktorým môžu hľadať útočisko všetky demokratické sily prenasledované diktátorskými režimami“.

Ľudia v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku uprednostňujú Sputnik V pred vakcínou AstraZeneca
Ruská vakcína Sputnik V, ktorá v EÚ ešte stále nebola schválená, si napriek tomu zjavne získala priazeň ľudí v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku. Prekonala záujem o už dostupnú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Tvrdí to najnovšia štúdia, informuje... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Minulý rok došlo k rozporu medzi oboma krajinami po tom, čo parlament vo Vilniuse prijal rezolúciu, v ktorej uznal Cichanovskú za „zvoleného vodcu“ bieloruského ľudu a súčasného prezidenta Alexandra Lukašenka vyhlásil za „nelegitímneho“. Zákonodarcovia v Minsku reagovali zúrivo a tvrdili, že „takéto kroky sú provokatívne a neprijateľné a porušujú normy medzinárodného práva“.

Bielorusko čelilo niekoľko mesiacov masovým protestom, počas ktorých desaťtisíce ľudí vyšli do ulíc požadovať nové voľby po tom, čo Lukašenko vlani v lete zvíťazil.

Japonsko nalieha na Čínu, aby prestala s análnymi výtermi na zistenie prítomnosti Covidu
Tokio požiadalo Peking, aby prestal podrobovať japonských štátnych príslušníkov v Číne análnym testom na Covid-19, a naliehavo ho žiada, aby namiesto toho použil alternatívne metódy. Procedúra údajne spôsobila testovaným osobám „veľkú psychickú... Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Marek Molnár