Der Spiegel:  Zakarpatskú Ukrajinu za ruskú vakcínu. Slovenský premiér sa ospravedlňuje
05 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Slovenský premiér Matovič ponúkol, zjavne zo žartu, Rusku za vakcínu Sputnik V Zakarpatskú Ukrajinu. Teraz sa ospravedlňuje, píše nemecký Der Spiegel.


Žartovné vyjadrenie rozpútalo búrku v diplomatických kruhoch


Slovenský premiér Igor Matovič sa svojím žartovným vyjadrením postaral o diplomatické rozladenie na Ukrajine. Matovič v rozhlasovom rozhovore povedal, že Rusko môže mať za dodávky očkovacej látky Sputnik V Zakarpatskú Ukrajinu.


Predtým si Matovič z vlastnej iniciatívy objednal dva milióny dávok ruskej vakcíny, hoci ju Európska lieková agentúra  (EMA) zatiaľ neschválila. V pondelok večer dostal Matovič podľa „Süddeutsche Zeitung“ na Slovensko prvú dodávku Sputniku V.


Ruskú vakcínu za Zakarpatskú Ukrajinu


Na otázku v rozhlasovom rozhovore, čo ponúkol Rusku na oplátku za vakcínu, podľa tlačovej agentúry Reuters Matovič „vtipne“ povedal: „Zakarpatskú Ukrajinu.“ Historický región na západe Ukrajiny hraničí so Slovenskom a Maďarskom.


Ozval sa ukrajinský minister zahraničia


Ukrajina, ktorá po nelegálnej okupácii Krymu stále čelí vojenskému konfliktu , vníma takéto vyjadrenia veľmi citlivo a s rozhorčením. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba vyjadril poľutovanie nad Matovičovými výrokmi na Twitteri .


Ak sa Slovensko neospravedlní, podnikneme kroky


Pred novinármi v Kyjeve Kuleba naďalej vyhlásil, že podniknú kroky, ak sa Slovensko neospravedlní. „Aj napriek priateľstvu s našimi slovenským kolegami by naša reakcia na takéto činy bola nie že len tvrdá, ale extrémne tvrdá,“ – zdôraznil Kuleba.


Ospravedlnenie na Twitteri


Matovič sa neskôr na Twitteri ospravedlnil: „Postoj Slovenska k územnej celistvosti Ukrajiny bol vždy veľmi jasný. Dodržiavanie medzinárodného práva je nevyhnutnosťou. Ospravedlňujem sa všetkým Ukrajincom za svoju neprimeranú reakciu, ktorá by mohla podkopať ich spravodlivé úsilie.“- cituje slovenského premiéra nemecký Der Spiegel.