Chmelár: Slovensko sa nespráva ako suverénny štát, ale ako kolónia
05 | 03 | 2021 I sefredaktor


Ak je niečo trápnejšie ako vtip Igora Matoviča na adresu Ukrajiny, tak je to vojna medzi premiérom a jeho ministrom zahraničných vecí. Píše na sociálnej sietipublicista Eduard Chmelár. "Vážení, toto je taká strašná hanba, že nás to kladie na úroveň nesvojprávnej provincie, nad ktorou sa môžu vyspelé štáty iba uškŕňať," konštatuje.


Nepriateľský krok

Predseda vlády si musí uvedomiť, pokračuje publicista, že je viac inštitúciou ako osobou. Zažartovať si na adresu najcitlivejšieho miesta súčasnej ukrajinskej politiky nemôže byť vnímané inak ako nepriateľský krok. Kyjev preto oprávnene žiadal oficiálne ospravedlnenie slovenského premiéra.





Korčok zareagoval rovnako nevhodne

"Čo mi však nadvihlo obočie, bola okamžitá reakcia Ivana Korčoka, ktorý zatelefonoval svojmu ukrajinskému kolegovi. Ospravedlnil sa mu za nevhodné správanie Igora Matoviča. Zvlášť po tom, čo šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba zareagoval rovnako nevhodne a odporučil Slovensku, aby vymenilo za Sputnik V jeden zo svojich regiónov," zdôrazňuje Chmelár."





Nemysliteľné, aby minister zahraničných vecí kritizoval v zahraničí svojho predsedu vlády

Nadprácu šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka, ktorý predbehol svojho premiéra a medzinárodne ho ponížil, by som akceptoval, pokračuje publicista, keby bezprostredne po týchto slovách nasledovala jeho demisia. Je nemysliteľné, aby minister zahraničných vecí kritizoval v zahraničí svojho predsedu vlády.





Servilný postoj k urážkam ukrajinskej strany

"Čo mi však už vyráža dych, je Korčokov pokorný až servilný postoj k urážkam ukrajinskej strany. Sme ešte suverénnym štátom alebo tento človek slúži niekomu inému?", pýta sa Chmelár.




Trápnosť


No a aby bola už celá trápnosť zavŕšená, podčiarkuje publicista, tak premiér Matovič dnes vyjadril podporu ministrovi zahraničných vecí – nie svojmu, ale maďarskému. "Je absolútne choré, keď sa v spore o štátne občianstvo, ktoré je navyše vnútornou záležitosťou Slovenskej republiky, postaví slovenský premiér na stranu maďarskej diplomacie, a to iba z osobnej pomsty voči Ivanovi Korčokovi," uzatvára E.Chmelár.