Rakúska vláda plánuje regionálne uvoľňovanie
03 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Lockdown sa môže na východe krajiny predĺžiť, pričom západ sa môže tešiť z uvoľňovania opatrení, píše rakúsky portál oe24.at.


Rakúska vláda sa aj napriek stále rastúcemu počtu chorých na COVID-19 zjavne nenechá odradiť od myšlienky zmierňovania lockdownu. Z vládnych kruhov prenikli na verejnosť informácie, že sa zvažujú regionálne odlišné postupy. To znamená, že k zmierňovaniu opatrení by sa mohlo pristúpiť napríklad vo Vorarlbergu, ktorý by sa vzhľadom na pomerne nízky výskyt ochorenia na koronavírus mohol stať akýmsi testovacím územím.


 


Odlišný postup v jednotlivých regiónoch


Podľa rakúskej vlády sa odborníci vyslovili za to, aby sa v jednotlivých regiónoch zvolil taký postup, ktorý bude odzrkadľovať miestnu situáciu. Ešte nedávno väčšina poradcov z radov lekárov vládu odhovárala a varovala pred ďalším uvoľňovaním lockdownu, ak incidencia ochorenia bude na úrovni 200 na 100-tisíc obyvateľov.



Rozdiely

Takýto stav sa teraz takmer dosiahol už v Dolnom Rakúsku (196,2), a tiež vo Viedni, kde sa incidencia prudko blíži k hodnote 186,6, hoci počas tvrdého lockdownu sa takmer stabilne držala na úrovni 100.




Prečo na východe

Prečo práve na východe výrazne rastie počet chorých? Môže byť za tým dramaticky rýchle sa šíriaca britská mutácia vírusu, ale aj to, že práve vo Viedni a Dolnom Rakúsku sa školy otvorili o týždeň skôr, čo mohlo viesť k takémuto výrazne negatívnemu efektu.


Pod incidenciou 100 sú len dva spolkové kraje, a to Tirolsko, kde sa ale zistil juhoafrický variant rezistentný voči vakcíne, a Vorarlberg.


Zvyšuje sa tlak na vládu


Tlak na spolkovú vládu sa zvyšuje. Krajinskí predsedovia nástoja na čo najrýchlejšom otváraní gastroprevádzok. Svoje si chcú presadiť aj športové kluby. Tie tvrdia, že by sa mohlo začať s tréningami, pretože deti sú v školách aj tak testované. Otvárať sa chcú tiež kultúrne zariadenia a k slovu sa hlásia tiež cestovné kancelárie. Ako sa nakoniec vláda rozhodne, to sa ukáže po rozhovoroch s jednotlivými spolkovými krajmi, uzatvára oe24.at.