Japonsko nalieha na Čínu, aby prestala s análnymi výtermi na zistenie prítomnosti Covidu
02 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Tokio požiadalo Peking, aby prestal podrobovať japonských štátnych príslušníkov v Číne análnym testom na Covid-19, a naliehavo ho žiada, aby namiesto toho použil alternatívne metódy. Procedúra údajne spôsobila testovaným osobám „veľkú psychickú traumu“, informuje portál RT.


Na problém s testovaním na Covid-19 upozornil hlavný tajomník vlády Japonska Katsunobu Kato počas pondelkovej tlačovej konferencie. "Niektorí Japonci nahlásili na našu ambasádu v Číne, že sa podrobili análnym výterom, čo im spôsobilo veľkú psychickú traumu," poznamenal hlavný tajomník vlády.

Japonsko už požiadalo Peking o zastavenie kontroverzného testovania, a aby namiesto toho použilo iné metódy. Čína zatiaľ nenaznačila, či zmení postup pre japonských občanov alebo nie.

Iba jedna dávka vakcíny zredukovala hospitalizácie v Anglicku u ľudí nad 80 rokov o 80 percent
Aplikovanie jednej dávky vakcíny Pzifer alebo AstraZeneca proti Covid-19 znížila mieru hospitalizácie osôb vo veku nad 80 rokov o 80 percent. Uviedli to predstavitelia verejného zdravotníctva v Anglicku (PHE). S odvolaním sa na novú štúdiu o tom... Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Marek Molnár


Zostáva nejasné, koľko japonských občanov bolo postihnutých netradičným vyšetrovaním na Covid-19 v Číne.

Análne tampóny zaviedli čínske úrady začiatkom tohto roka. Táto metóda je považovaná za presnejší spôsob detekcie vírusu ako bežné výtery z nosa, ktoré sa bežne používajú po celom svete uprostred pandémie. Podľa čínskej národnej zdravotníckej komisie zákrok spočíva v zavedení dlhého vatového tampónu tri až päť centimetrov do konečníka.

Česko pravdepodobne schváli ruskú vakcínu Sputnik V, signalizuje Babiš
Miestne schválenie ruskej vakcíny Sputnik V by stačilo na to, aby ju mohla Česká republika začala používať, uviedol premiér Andrej Babiš. Signalizoval, že krajina nebude čakať na zelenú od zdravotníckych regulačných orgánov EÚ, informuje portál... Čítať ďalej
01 | 03 | 2021 | Marek Molnár