Matematik Kollár: Viaceré z protipandemických opatrení sú nevykonateľné, to je ideálne pre politikov
Podľa matematika Richarda Kollára sú viaceré z protipandemických opatrení nevykonateľné. "To je ideálne pre politikov," napísal v statuse na FB v reakcii na stretnutie vedcov a odborníkov s premiérom Matovičom.

Je nemožné, myslí si matematik, vyhodnotiť efekt opatrení pred tým, ako začnú byť účinné na dané parametre neexistujúcou metodikou. „Nemožné a takto sa môže okolo 15. marca vyhlásiť čokoľvek. Že to funguje, že to nefunguje, že vedci poradili zle, že ... čokoľvek," podčiarkuje.

„Viaceré tie veci nie je možné zrealizovať rýchlejšie ako za týždeň-dva. Kým sa ich efekt dostaví napr. do nemocníc, to potrvá ďalšie aspoň 2-3 týždne, u niektorých ešte viac. No ale vyhodnocovať sa to má o tri týždne dokopy," upozorňuje Kollar.

Nič nemôže demonštrovať neistotu v dátach viac, myslí si matematik, ako to, že nové vládne nariadenia, síce hovoria o tom, že ak sa situácia nezlepší, bude vtedy tvrdý lockdown. Ten však treba vyhlásiť ešte o pár dní skôr,“ píše matematik.

V dokumente sú, upozorňuje Kollar,  vymenované niektoré parametre, ktoré sa budú sledovať, ale nikde sa nehovorí, či sa majú zlepšovať všetky, alebo len niektoré a ani ako sa majú zlepšiť. "Nevieme dokonca ani to, či ide o priemerné, ale denné hodnoty,“ zdôrazňuje.

Kollár považuje za kľúčové, že sa na poslednú chvíľu podarilo presadiť do uznesenia aj systém kompenzácií pre tých, ktorí majú zostať v karanténe. „Bez tohto kroku by boli ostatné body bezzubé a neriešili náš najväčší problém," konštatuje.

Matematik Kollár prehovoril jazykom bežného človeka: Nezvládame to
15 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


 

&id=2247644

 

 

 

Aspoň, že dáta z ČR môžeme asi s veľkou pravdepodobnosťou aplikovať na našu krajinu. „Tak toľko pre tých, ktorí tvrdia, že všetko vieme a to len ja teda nič neviem. Kiežby to bolo tak, a naozaj by sme aspoň nejak dokázali rozumne riadiť krajinu. Ale nejde to z principiálnych dôvodov,“ uzatvára matematik Miroslav Kollár.

Šírenie je silnejšie a rýchlejšie tam, kde ešte nebolo dosť infikovaných, tvrdí matematik Kollár
Celoslovenský skríning tak, ako si ho predstavoval Igor Matovič máme už za sebou. Čo bude ďalej sa zatiaľ presne nevie, matematik Richard Kollár však v tom má už jasno. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.