Igor Matovič a jeho vláda sú „čiernymi pasažiermi“, premiér stále hľadá nepriateľa
28 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vzťah Igora Matoviča a prezidentky Zuzany Čaputovej si vo svojom statuse všimol Karol Lovaš, podľa ktorého je premiér akýmsi čiernym pasažierom.


Vláda a prezident by mali v normálnej republike ťahať za jeden koniec povrazu. Žiaľ, na Slovensku to tak vôbec nie je. Dôvod, prečo je vzťah Zuzany Čaputovej a Igora Matoviča chladný zhrnul vo svojom statuse na sociálnej sieti Karol Lovaš. Podľa neho sa môže stať, že Čierne Peter zostane v rukách práve premiérovi a jeho vláde.
Múdry človek počíta svojich priateľov, ten druhý sa chváli nepriateľmi

Predseda vlády Igor Matovič podľa Lovaša obvinil vo facebookovom statuse prezidentku Zuzanu Čaputovú, že „nemá rada vládu“. Napadlo ho však, že „pani prezidentka nikdy nepestovala vrúcny vzťah k novej vláde, čo nakoniec aj dokazovali jej postoje v priebehu prvého roku vládnutia a vlastne dnes ani národ slovenský nevie, čo si má o tom myslieť“. Zuzana Čaputová bola pred svojím zvolením podpredsedníčkou Progresívneho Slovenska.

„Mala zrejme celkom iné predstavy o vláde ako voliči. V roku 2019, keď nastúpila do úradu, rátala s úspechom PS, prípadne novej Kiskovej strany. Dlho to vyzeralo tak, že tieto strany budú kostrou novej vlády. S Matovičom či Borisom Kollárom sa za spoločným stolom veľmi nerátalo,“ píše v statuse Lovaš. Ďalej dodáva: „Teda zdá sa, že vláda Igora Matoviča je v očiach pani prezidentky 'čierny pasažier'. Niekto, kto sedí na mieste, kde sa rátalo s inými. Zrejme preto je jej postoj k vláde skôr chladný a kritický ako konštruktívny.“



Prezidentka Čaputová "prefackala" premiéra Matoviča: "ekonomiku vníma optikou majiteľa regionálnej firmy z Trnavy"
Komentár Igora Cibulu (orientacia.sk) Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Prevzatý článok


Podľa Lovaša hľadať vnútorného a vonkajšieho nepriateľa je krátkodobý politický cieľ a obyčajne slúži na prekrytie vecí, ktoré treba prekryť. „S pokračujúcimi prejavmi amaterizmu a neprofesionality vlády prichádzajú aj noví nepriatelia. V politickom živote to však býva posledné štádium. Bolo u Vladimíra Mečiara, Mikuláša Dzurindu i Roberta Fica. Všetci traja podľahli paranoji nepriateľov. Tých vnútorných aj vonkajších,“ konštatuje Lovaš.

Igor Matovič má podľa neho pravdu, že jeho vláda je „čiernym pasažierom“. Vlastného premiéra. „Túto kartu jej ale vložil do rúk on sám. A intenzívne s ňou hrá. Mal by si však dávať pozor. „Čierny Peter“ môže skončiť v jeho rukách. Múdry človek počíta svojich priateľov. Ten druhý sa chváli nepriateľmi. Beda, ak ich je viac ako dokáže uniesť. Boj vyčerpáva. Zvlášť „čiernych pasažierov“, ktorým zostala v ruke posledná karta, ktorej sa musia rýchlo zbaviť,“ píše v samom závere Karol Lovaš.

Zuzana Čaputová odkazuje vláde: Nie som prezidentkou koalície
28 | 01 | 2021 | editor01hd