Prečo Krajčí zostáva ministrom?
26 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Tlak na odchod ministra zdravotníctva v posledné dni zosilnel, jeho odchod si želá SaS aj Za ľudí a o rekonštrukcii vlády sa vravelo aj v Prezidentskom paláci. Vďaka čomu to minister zatiaľ ustál? Témou sa zaoberá Denník N.





Napriek tomu, že po demisii Mareka Krajčího (OĽaNO) volajú dve koaličné strany a na túto možnosť sa premiéra pýtala aj prezidentka Zuzana Čaputová, minister neodstupuje. Krajčí za seba jednoducho nevidí náhradu.

Jednoznačne na otázky o Krajčího demisii odpovedá lekárka a poslankyňa Za ľudí Andrea Letanovská. Minister mal podľa nej odstúpiť už dávno a navrhla aj náhradu – štátneho tajomníka Petra Stachuru. „Je schopný vytvoriť prostredie, v ktorom budú ochotní pracovať a pomáhať experti na rôzne oblasti krízového manažmentu tejto krízy,“ povedala.

Letanovská bola vôbec prvou koaličnou poslankyňou, ktorá tvrdila, že Krajčí nie je vhodným človekom pre svoj rezort. Už vlani koncom septembra vravela, že by koalícia mala nájsť niekoho lepšieho.

Mnistri si prehadzujú pandemickú zodpovednosť ako horúci zemiak. Ako to vidia odborníci?
Slovensko sa stalo najoršou krajinou na svete v počte úmrtí či hospitalizovaných v prepočte na milión obyvateľov. S týmito nepriaznivými štatistikami sa čoraz viac objavuje otázka, kto je za to zodpovedný. Mnohí odborníci pritom ukazujú prstom... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišovátiež naznačila, že jej strana ponúkla premiérovi prebratie zodpovednosti za rezort zdravotníctva už na jeseň, keď sa situácia začala zhoršovať. Remišová napísala, že navrhovali, aby rezort prebral „odborník a nie politický nominant“.

No najväčšie prekvapenie pripravil Richard Sulík. Ten v stredu po rokovaní vlády novinárom povedal, že na pondelkovom stretnutí koaličných lídrov premiérovi Matovičovi navrhol, že vymení ministra Krajčího a so svojím tímom preberie rezort zdravotníctva.

Sulík o svojom pláne najprv povedal strane Za ľudí, potom aj priamo premiérovi, ktorý to odmietol. Novinárom na tlačovke v stredu hovoril, že si myslel, že ide o zlý vtip, a Sulíkovi venoval spŕšku osvedčených odkazov vrátane veľakrát zopakovanej teórie, že predseda SaS je zodpovedný za súčasnú situáciu, ktorú sám premiér Matovič nazval peklom, lebo pred Vianocami nenakúpil dostatok antigénových testov.

Belousovová: Problém Slovenska je, že nám vládnu politici s dlhým vedením
Anna Belousovová sa v najnovšom statuse na facebooku pozastavila nad "zistením" prezidentky Zuzany Čaputovej, podľa ktorej "čím viac ľudí dostane ambulantnú starostlivosť, tým viac ich prežije". Nabudúce ju vraj možno napadne aj to, že by mali mať... Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Michal Filek


Treba povedať, že Sulíkov nápad nevzbudil v médiách veľa pozitívnych reakcií, aj keď minister hospodárstva tvrdí, že to myslel vážne a jeho ponuka aj naďalej platí. Dôvodov, prečo sa nedalo čakať, že by Matovič mohol Sulíkov nápad prijať, je viacero.

Základným je ten, že ministra Krajčího vymeniť nechce. Ale asi sa dá ťažšie predstaviť aj to, ako by líder OĽaNO svojim voličom komunikoval, že do čela rezortu zdravotníctva posadil človeka, ktorého už týždne viní zo zodpovednosti za tisícky obetí pandémie.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že istou výhodou pre SaS a Za ľudí pri snahe o zmenu na poste ministra zdravotníctva by mohol byť fakt, že možnosť demisie ministra Krajčího bola nastolená ešte na jednom fóre. V Prezidentskom paláci, kde sa na pozvanie hlavy štátu tento týždeň stretli všetci traja najvyšší ústavní činitelia.

Čelíme tomu najsilnejšiemu nepriateľovi celých dejín - ľudskej hlúposti, soptí Blaha
Dnešné hlasovanie v parlamente dopadlo tak, ako sa očakávalo, núdzový stav sa predlžuje. S nevôľou to nesie aj poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha, ktorý sa k tomu vyjadril v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Prezidentka Zuzana Čaputová už začiatkom mesiaca v rozhovore pre Denník N povedala, že očakáva zmenu štýlu vládnutia. „Nálada spoločnosti je v tomto čase ťaživá a negatívna,“ vyhlásila. „No príčinou straty preferencií vládnej koalície sú zrejme nielen objektívne faktory. Niekoľkokrát som povedala, že by koalícii pomohla zmena štýlu vládnutia."

Prezidentka v nedeľu vystúpi v najsledovanejšej politickej debate Na telo s Michalom Kovačičom v televízii Markíza. Dá sa očakávať, že už nebude taká zdržanlivá a svoju nespokojnosť s vládou vyjadrí verejne. Či bude žiadať odchod ministra Krajčího, ťažko prevdídať.

Máme pred sebou tretiu vlnu koronavírusu, ktorá bude ešte horšia, varuje vedec Štec
Covid-19 už pripravil o život milióny ľudí na celom svete, no situácia je aj naďalej veľmi vážna. U nás doslova kritická. Vedec Miroslav Štec vo svojom statuse varuje, že bude ešte horšie. Čítať ďalej
26 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik