Sulík ako minister zdravotníctva? Myslel som si, že je to hoax, vraví Marián Kollár
25 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Minister hospodárstva Richard Sulík v stredu navrhol premiérovi, že na stoličku ministra zdravotníctva si sadne on. Igor Matovič to považuje za zlý vtip, rovnako ako odborníci.


Slovensko sa zmieta v koronakríze ako nikdy doteraz. V počte mŕtvych na milión obyvateľov sme už niekoľko dní na čele svetového rebríčka. Minister zdravotníctva Marek Krajčí a premiér Matovič sú pod paľbou kritiky za nezvládanie krízy. Stále viac silnejú hlasy na odstúpenie ministra.

Včera šéf rezortu hospodárstva Sulík navrhol, že pomôže a zasadne aj na post ministra zdravotníctva. Matovič to označil za zlý vtip a v podobnom duchu sa vyjadrili aj niektorí odborníci, informuje portál cas.sk.
Ako chce riešiť úmrtia, keď spochybňoval opatrenia

Sulík žiada koniec Krajčího vo funkcii ministra zdravotníctva kvôli nezvládnutej pandémii a sám vraj preberie manažovanie krízy. Ako zlý vtip do považuje nielen premiér Matovič, ale aj viacerí odborníci z radov zdravotníkov.

„Keď som to počul, že pán Sulík chce byť ministrom zdravotníctva, myslel som si, že ide o nejaký hoax či nevydarený vtip. Táto pandémia nie je už dávno len o ministrovi zdravotníctva a tomto rezorte. Jej zvládnutie je o súčinnosti celej tejto vlády, od premiéra až po posledného ministra. Vrátane ministerstva hospodárstva. Ak chce pán Sulík pomôcť, a tých príležitostí už bolo dosť, vie pomôcť aj zo svojho postu,“ skonštatoval prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár.

„Mňa už nezaujímajú koaličné prekáračky. Pán minister Sulík nepochopil, že na Slovensku máme jediné riešenie ako zvrátiť túto krivku a mal by sa pozrieť do iných krajín, ako tam túto krivku zrazili. Anglicku, Holandsku alebo Portugalsku sa to podarilo len prísnym a reálnym lockdownom. Nie však takým, aký máme dnes na Slovensku. Chápem niektoré jeho výhrady k ministerstvu zdravotníctva. Na druhej strane bol to práve pán Sulík, ktorý viackrát spochybňoval protipandemické opatrenia a lockdown. Neviem teda, ako inak chce dnes riešiť naše vysoké počty úmrtí,“ dodáva šéf Lekárskeho odborového hnutia Peter Visolajský.

Sulík sa mieša vedcom do remesla. Tvrdí, že vakcína mení našu DNA a lekár len krúti hlavou
Obavy z očkovania sú také staré ako očkovanie samotné. Nemôžme sa teda čudovať, že strach z možných následkov majú nielen bežní občania, ale aj politici. Najnovšie sa nechal počuť minister hospodárstva Richard Sulík, že moderné mRNA vakcíny menia... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Diana Zaťková

Minister zdravotníctva by mal rozumieť rezortu

So Sulíkom nesúhlasí aj politológ Tomáš Koziak. „Toto povedie k vyostreniu vzťahov v koalícii. Na takýto krok by bolo potrebné otvorenie koaličnej zmluvy, lebo tento rezort patrí OĽaNO. Racionálny je tento návrh v tom, že človek na tejto pozícii, musí mať silné politické krytie. Premiér Matovič síce avizoval verbálnu podporu ministrovi Krajčímu, ale pred Vianocami jeho navrhované opatrenia nedokázala podporiť vlastná strana. Na druhej strane minister zdravotníctva by nemal byť len schopný manažér, čo by pán Sulík dokázal naplniť, ale mal by rozumieť aj problematike zdravotníctva. Tam minister Sulík doma nie je,“ hodnotí Sulíkov návrh politológ.

Sulík navrhol, že osobne nahradí Krajčího. Matovič to odmietol
Richard Sulík mal, podľa denníka N navrhnúť Igorovi Matovičovi, že osobne prevezme riadenie ministerstva zdravotníctva. Premiér to, podľa neho, odmietol. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Michal Filek