SaS pripravila Krajčímu plán zlepšenie zdravotníctva. Vláda návrh odignorovala
25 | 02 | 2021 I Petra Demková

SaS prišla na vládu v niekoľkými návrhmi na zlepšenie situácie v zdravotníctve. Vláda návrhy ani len nezaradila do programu. Jedným z návrhov bolo zabezpečenie liekov Ivermectin a Isoprinosine do lekární.


Minister zdravotníctva Marek Krajčí s poskytnutím účinných liekov Slovákom stále váha, iInformuje v statuse na sociálnej sieti poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková.


Vedec Štec: V USA MATH+ zachraňuje pacientov s COVID-19. Naši analfabeti sa mu vysmievajú
Boj proti COVID-19 je v súčasnosti témou číslo jeden. Ako však liečiť pacientov, ktorí ho už dostali? Podľa Miroslava Šteca by mohol pomôcť MATH+ protokol, ktorý má v nemocniciach vysokú úspešnosť. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


Sas prišla s návrhmi úloh pre ministra Krajčího. Vôbec však neboli zaradené na rokovanie vlády, konštatuje Bittó Cigániková. Body preto prezentuje aspoň na sociálnej sieti a necháva ich na posúdenie verejnosti.

Ivermectin do lekární


V prvom rade navrhovali zabezpečiť pre lekárne lieky Ivermectin, Isoprinosine a Favipirin. K nim malo byť pripojené odporučené dávkovanie a poučenie pacienta.

„Ak má minister pochybnosti o účinnosti týchto liekov, nerozumiem, načo ich ľuďom sľuboval. Ale keď sa raz minister postavil na tlačovku a sľúbil tieto lieky ľuďom, nečudujme sa, že ich zháňajú. Treba preto svoj sľub splniť, ale pri dodržaní zákona. Teda dodať ho spolu s písomnou informáciou v slovenskom jazyku,“ píše poslankyňa.

Medzi ďalšími bodmi bolo aj zahrnutie záchranárov voziacich pacientov do červených zón do systému odmeňovania pre zdravotníkov prvej línie. Ďalej umožnenie antigénového testu aj zaškoleným nezdravotníkom, urobiť poriadok vo vykazovaní dát (oddeliť PCR, AG na vstupe aj výstupe zo štatistík, vykazovať hospitalizácie podľa miesta obvyklého pobytu, nie trvalého bydliska) či zmierniť šírenie COVID 19 v nemocniciach vykonávaním PCR testov prijatým pacientom.

Starosta Dvorov nad Žitavou Becík: Nemá zmysel čakať na vládu. Zohnal som vám Ivermectin
Starosta obce Dvory na Žitavou Branislav Becík má plné zuby Matovičovho testovania. Pre ambulanciu obvodnej lekárky radšej zohnal väčšie množstvo Ivermectinu, aby mohla liečiť miestnych pacientov, píše v statuse na sociálnej sieti. Čítať ďalej
25 | 02 | 2021 | Petra Demková

Rozlišovať nálož vírusu


Okrem toho chcela SaS zaviesť povinnosť laboratórií vykazovať nálož vírusu - tzv. CT a určiť nálož vírusu CT30 a vyššiu ako neinfekčnú. Ľudia s takto slabou náložou vírus ďalej nešíria. Strana tiež navrhovala rozšíriť domácu post-covidovú kyslíkovú liečbu, vymenovať predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a cez SMS informovať pozitívnych o povinnosti dať vedieť blízkym kontaktom z posledných piatich dní o svojej pozitivite. V spolupráci s Ministerstvom kultúry mali liberáli v pláne zabezpečiť osvetu v oblasti prevencie šírenia COVID 19.

Najprv súhlasili, potom nezaradili


„Toto uznesenie sme pripravili spolu s kolegami zo Za ľudí a Richard Sulík ho podal riadne a včas do podateľne, aby mohlo byť zaradené na rokovanie vlády. Predtým sme ho prerokovali na koaličnej rade a klub SaS aj s ministrom Krajčim a štátnym tajomníkom Stachurom, ktorí s drvivou väčšinou bodov súhlasili a prisľúbili, že ich budú realizovať. S niektorými už aj začali. O to menej rozumiem tomu, prečo ho pán Jakab (OĽANO) ani nezaradil na rokovanie. Je najvyšší čas tieto opatrenia realizovať,“ uzatvára Bittó Cigániková.

Matovič nás doviedol do masakru! Ľudí má vláda liečiť, nie iba testovať, tvrdí Mesík
25 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik