Rakúsky kancelár Kurz: Všetci už majú toho plné zuby. Lockdown už stratil význam
25 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Na rozdiel od Nemecka, ktoré naďalej vsádza na tvrdý lockdown, Rakúsko pred dvoma týždňami znovu otvorilo obchody, školy i kaderníctva, píše rakúsky portál oe24.at.


Lockdown stratil zmysel


Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz v rozhovore pre nemecký Bild vysvetľoval rakúsku stratégiu otvárania a masívneho testovania na koronavírus. Rozhovor uverejnil aj rakúsky portál oe24.at.


„Testy dávajú viac slobody“


Kancelár priznal, že krajina stále vsádza na koncepciu testovania, aj keď to nie je všeliek a vírus sa šíri ďalej. Dodal, že opatrne treba potupovať pri otváraní. Zdôraznil tiež, že „testy dávajú viac slobody“.


Prečo sa teda v Rakúsku obchody nedávno opäť otvorili? Podľa Kurza sa oslabilo zacielenie lockdownu. Stratil de facto už na význame. Bol neúčinný, pretože ľudia ho prestali dodržiavať.


„Nálady medzi obyvateľmi sa zmenili,“ – skonštatoval Kurz a pokračoval: „Všetci už majú toho plné zuby. Chcú sa vrátiť do normálu. Nemalo by preto už zmysel lockdown ďalej predlžovať.“


Návrat do normálneho života


Rakúsky kancelár ale prípadné prísnenia v budúcnosti úplne nevylúčil: „Ak budú čísla opäť dramaticky narastať, bude potrebné opäť siahnuť k prísnejším opatreniam.“ Lockdown ale podľa jeho slov bude mať zmysel len vtedy, ak ľudia budú ochotní sa ňom aj podieľať.


Pokiaľ ide o leto, Kurz je optimista: „Preočkovanosť by mala byť vtedy už vysoká, a tak sa budeme môcť konečne opäť vrátiť k normálnemu životu,“ - cituje portál oe24.at z rozhovoru rakúskeho kancelára pre nemecký Bild.