Kajúcnik Makó mení výpoveď. Pôjde si sadnúť naspäť do chládku, kam patrí?
25 | 02 | 2021 I editor01hd
Bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovít Makó zásadným spôsobom mení výpoveď. Mohlo by to znamenať, že si znova pôjde sadnúť do chládku, kam patrí. Zatiaľ si však užíva nakradnuté peniaze na slobode, informuje 1.pluska.sk.

Makó v jednom z korupčných prípadov ohľadom vratiek DPH najprv vypovedal, že úplatok 200 tisíc eur, maskovaný ako splátka dlhu, bol vyplatený bývalému šéfovi kontrarozviedky SIS Petrovi Gašparovičovi. Najnovšie však uvádza, že peniaze išli policajtovi Ladislavovi Vičanovi. Aká je teda pravda?

Siskári si pýtali úplatok 400 tisíc


V akcii Judáš zarezonovalo aj meno Dušan Bočkay. Jeho firma BOPAL sa pre čachre s vratkami DPH ocitla v nepriaznivej finančnej situácii. V snahe vyhnúť sa problémom mal Bočkay osloviť námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu a šéfa kontrarozviedky Petra Gašparoviča. Tí mu mali „poradiť“, že za úplatok 400-tisíc eur je možné jeho starosti vyriešiť. Chcel sa totiž vyhnúť zablokovaniu majetku v hodnote niekoľkých miliónov eur.

„Finančná správa vykonávala v roku 2018 veľké množstvo daňových kontrol v súvislosti s firmou Bopal. Zo strany spoločnosti hrozilo nezaplatenie vyrubenej dane. Preto bolo zo strany KUFS vydané proti Bopalu predbežné opatrenie vo výške 2 milióny eur, ktoré som podpísal ja,“ mal vypovedať  Makó.

Pavlína Matovičová sa nabalila na úkor drobných investorov, tvrdí Čarnogurský ml.
„Súd začal reštrukturalizáciu spoločnosti Arca Capital Slovakia a.s., čiže niečo podobné ako bankrot. Táto spoločnosť má desiatky tisíc drobných veriteľov, ktorí tým prišli o svoje celoživotné úspory,“ upozorňuje známy právnik. Pavlínka Matovičová... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Petra Demková

Makóove motanice


Podľa neho sa k tejto veci už nikdy nevracali. Bočkay sa mal vyjadriť, že si to vyrieši sám, cez svoje známosti na katastri. Ako sa však ukázalo, prvá splátka 200 tisíc bola Bočkayom naozaj vyplatená. Ale komu?

Makó v novembri 2020 vypovedal, že tá suma bola dlhom voči siskárovi Petrovi Gašparovičovi. Tento rok vo februári bol exšéf KÚFS opäť vypočúvaný. „Uviedli ste, že 200-tisíc eur malo byť deklarovaných ako dlh voči obvinenému Vičanovi, vo výpovedi z novembra 2020 ste však povedali, že ten dlh bol voči Petrovi Gašparovičovi,“ mal na výsluchu svedka Makóa položiť otázku advokát Adrián Kucek. Ten zastupuje obvineného oligarchu Norberta Bödöra.

„Mám za to, že v zápisnici z novembra 2020 prišlo k omylu z mojej strany alebo k chybe v písaní, tento dlh mal byť voči osobe Vičan,“ označil meno inej osoby Makó.

Ladislav Vičan je bývalý policajt, ktorý bol zadržaný počas akcie Judáš. No zmena výpovede, to nie je len tak. Polícia bude musieť označenie novej osoby opäť prešetriť a zistiť, prečo svedok vypovedal inak. Svedkovi zároveň hrozí stíhanie.

Makó si koleduje o basu


„Ak úmyselne uviedol nepravdivé skutočnosti, vystavuje sa trestnému stíhaniu z krivého obvinenia, prípadne trestného činu marenia spravodlivosti,“ vysvetlil pre Plusku advokát Miroslav Ivanovič. Zdôraznil, že už sa mu počas praxe stalo, že svedok zmenil výpoveď, no hneď na to upozornil vyšetrovateľov.

„A tak by to malo byť, reagovať bezprostredne, ale primárne po prečítaní zápisnice o výsluchu,“ uviedol Ivanovič. Po spísaní zápisnice ju svedok číta a podpisuje každú jednu stranu. Podpisom potvrdzuje, že údaje v nej sú pravdivé a nezavádzal alebo nezamlčal fakty.

„Ak už teraz vypovedá rôznymi spôsobmi, tak si len zhoršuje situáciu. Pokiaľ nevypovedá konštante a je vidno, že sa snaží manipulovať s vyšetrovateľmi, môže dostať horší trest, ako keby sa ani nepriznal. Ak sa už niekto rozhodne spolupracovať, je v jeho najlepšom záujme, aby vypovedal pravdu a nič nezamlčal,“ uzavrel Ivanovič.

Dnes sa konal Deň hnevu aj demonštrácia aktivistov pred parlamentom. A opäť zasahovala polícia
Avizovaný deň hnevu Juraja Draxlera sa konal dnes o 12:00. A skupina aktivistov využila protestný deň nezávisle na Dni hnevu na malé zhromaždenie pred Národnou radou. Stretli sa tam o 10 hodine. Niekoľko účastníkov skončilo opäť na polícii na... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Petra Demková