Nemecká vláda vracia úder Bruselu
24 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecká spolková vláda rezolútne odmietla obvinenia zo strany Európskej komisie v súvislosti so sprísnenými pravidlami na nemeckých hraniciach voči Slovákom, Čechom a Tirolčanom. To, čo sa urobilo, je v súlade so Schengenskou dohodou, uviedol nemecký minister pre európske záležitosti Michael Roth, informuje švajčiarsky portál cash.ch.


Opatrenia Nemecka označil Michael Roth, minister pre európske záležitosti, za opodstatnené. Reagoval tak na nedávno zverejnený vyčítavý list Európskej komisie adresovaný Nemecku, v ktorom  sa uvádzalo, že ochrana verejného zdravia v čase pandémie sa dá dosiahnuť aj menej reštriktívnymi opatreniami.



EK žiada odpoveď

Európska komisia žiadala odpoveď na svoj list do desiatich pracovných dní. Teoreticky by sa mohlo začať voči Nemecku viesť aj konanie, to ale v čase pandémie veľmi pravdepodobné nie je. 



Mimoriadne nebezpeční

Českú republiku, ktorá hraničí so spolkovými krajinami Bavorsko a Sasko, rakúsky spolkový kraj Tirolsko hraničiaci s Bavorskom, a Slovensko zaradilo Nemecko ešte v polovici februára medzi oblasti s výskytom mimoriadne nebezpečných mutácií koronavírusu. Obyvateľom z týchto krajín je vstup do Nemecka až na niekoľko výnimiek prísne zakázaný.



Ochrana obyvateľov Nemecka je na prvom mieste

Roth zdôraznil, že nemeckej vláde sa rozhodnutie prijímalo veľmi ťažko, ale bolo jej povinnosť prijať opatrenia kvôli šíriacim sa mutáciám vírusu. „Ochrana obyvateľov Nemecka je na prvom mieste, “ – citoval na záver švajčiarsky portál cash.ch ministra Rotha.