Najhoršie máme vraj za sebou - covid zákazy možno zrušiť začiatkom roka 2022, tvrdí WHO
24 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 24/02/2021

Skutočný koniec pandémie nastane podľa WHO až vtedy, keď sa počet nakazených  celosvetovo ustáli pod hranicou epidémie a zdravotné systémy prestanú fungovať v núdzovom covid režime.Uviedol Tsargrad.tv.

Šéf Regionálneho úradu pre Európu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hans Kluge opatrne predpovedal koniec pandémie COVID-19. „Najhoršie scenáre sa nenaplnili, ale stále musíme byť veľmi obozretní,“ povedal.

Kluge poznamenal, že svet dnes vie o koronavíruse oveľa viac ako na začiatku roku 2020. Vtedy ešte šírenie COVID-19 nedosiahlo rozsah pandémie.


Možno začiatkom roku 2022

Podľa šéfa európskej časti WHO možno koniec pandémie očakávať začiatkom roku 2022. V rozhovore pre dánsku televíznu stanicu DR Kluge uviedol, že SARS-CoV-2 však napriek tomu nezmizne. Je ale presvedčený, že všetky obmedzenia budú postupne zrušené. Zároveň pripomenul, že ide iba o predpoveď možného vývoja. Nikto podľa neho nemôže poskytnúť stopercentný odhad toho, ako sa covid situácia bude ďalej vyvíjať.

Musíme byť opatrní

Zástupkyňa WHO v Rusku Melita Vujnovičová vyzýva, aby boli ľudia i naďalej opatrní. Inak nemožno vylúčiť ani tretiu vlnu nákazy. O konci pandémie budú podľa nej svedčiť dva parametre. Počet ľudí nakazených vo svete bude pod hranicou určujúcou epidémiu a režim fungovania zdravotných systémov jednotlivých krajín sa vráti do normálu.

WHO vyhlásila šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 za pandémiu 11. marca 2020. V súčasnosti je na svete podľa Univerzity Johna Hopkinsa diagnostikovaných takmer 112 miliónov ľudí s COVID-19. Na čele sú USA s 28,2 miliónmi ľudí. Nasledujú ich India s 11 miliónmi a Brazília s počtom 10 miliónov. Do prvej päťky najviac postihnutých krajín patrí aj Veľká Británia a Rusko. Každá z nich zaznamenal po približne 4,1 milióna nakazených.