Lipšicov konflikt záujmov: Ficovo trestné oznámenie naňho a Krajniaka musí riešiť Krajská prokuratúra
24 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) podal trestné oznámenie na Daniela Lipšica i ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) za pomoc ministerstva pri získaní bezpečnostnej previerky pred voľbami špciálneho prokurátora. Prípad dostala Krajská prokuratúra v Bratislave, informuje SME.


Daniel Lipšic v roku 2004 ako minister spravodlivosti za KDH presadzoval dôkladnejšie vyšetrovanie podozrení proti aktívnym politikom. Dnes, keď zastáva funkciu špeciálneho prokurátora, by sa však mohlo zdať, že platí iný meter.


Minister práce Milan Krajniak mu totiž pomohol získať bezpečnostnú previerku na najvyšší stupeň prísne tajné, ktorý je uzákonenou podmienkou pre kandidatúru na špeciálneho prokurátora. Nakoľko o túto previerku nemôže žiadať fyzická osoba, požiadalo o ňu Krajniakovo ministerstvo.

Špeciálny prokurátor Lipšic ešte nezačal a už má konflikt záujmov. Vyviazne jeho klient s podmienkou?
23 | 02 | 2021 | Peter Suchý


Krajniak to odôvodnil tým, že uvažoval, že by sa Lipšic stal jeho osobným poradcom, a tak previerku potreboval. Toto tvrdenie však nedáva zmysel. "V oficiálnom zozname utajovaných skutočností jeho ministerstva nie je nič, čo by podliehalo najvyššiemu stupňu utajenia," píše portál SME. To potvrdzuje i skutočnosť, že po zvolení Lipšica už Krajniak nehľadal žiadneho poradcu. "Minister sa touto otázkou ešte nezaoberal," reagovalo Ministerstvo spravodlivosti SR na otázku, či už našli poradcu pre Krajniaka.

Toto zneužitie právomoci nenechalo chladným bývalého premiéra a lídra Smeru Roberta Fica, ktorý podal trestné oznámenie na Lipšica i Krajniaka ešte pred voľbami. "Ide o hrubé zneužívanie právomoci zo strany ministra Krajniaka," vyhlásil Fico.

Týmto trestným oznámením sa však z podozrenia Krajniakovej či Lipšicovej právomoci nesmie zaoberať Generálna prokuratúra na čele s Marošom Žilinkom, ktorý je Lipšicov bývalý straník z KDH, ani špeciálna prokuratúra riadená Lipšicom samotným, a ani Národná kriminálna agentúra (NAKA). Prípad tak musela prebrať Krajská prokuratúra. "Podanie bolo odstúpené na ďalší zákonný postup na Krajskú prokuratúru v Bratislave," potvrdila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová pre vyššie uvedený portál.

Žilinka: Budem prísne kontrolovať Lipšica a dianie na Úrade špeciálnej prokuratúry
Generálny prokurátor Maroš Žilinka bude prísne kontrolovať dianie na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Daniela Lipšica na jeho čele, informuje portál ereport.sk. Čítať ďalej
21 | 02 | 2021 | Timotej Dudka