Vláda je v koncoch. Európsku úniu žiada o zdravotníkov
17 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Slovensko sa obracia na Európsku úniu kvôli nedostatku zdravotníckych pracovníkov. Vládna na stredajšom rokovaní schválila žiadosť ministerstva zdravotníctva o aktiváciu mechanizmu civilnej ochrany Európskej únie, informuje portál HN.





Podľa ministra Krajčího existuje dôvodná obava, že v prípade ďalšieho nárastu počtu hospitalizovaných by mohlo dôjsť k výraznému obmedzeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti. "Počet pacientov, ktorí si vyžadujú intenzívnu formu zdravotnej starostlivosti je kritický," uvádza rezort zdravotníctva.

"Najväčší problém pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti spôsobuje nedostatok zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa starajú o najnáročnejších pacientov. Ide o vysoko odborný personál, ktorý nie je možné jednoducho nahradiť napríklad z ambulantného sektora," hovorí rezort.

Slovensko tak žiada aktivovať systém civilnej ochrany Únie a prostredníctvom neho získať kvalifikovaných zdravotníckych pracovníkov. Žiadosť prichádza v čase, keď sme podľa Our World in Data štvrtý deň v rade najhorší na svete v úmrtiach prepočítaných na obyvateľov.

Belicová o váhaní s nákupom ruskej vakcíny: Trápne „tanečky“ rusofóbnych, probruselských fanatikov
Zuzana Belicová zas raz napísala na sociálnej sieti príspevok, po prečítaní ktorého človek ťažko verí, že je sestrou premiéra Matoviča. „...dokedy budeme hrať trápne geopolitické hry a skákať na lep zaslepeným probruselským fanatickým kvázi... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová