Nemecký portál o intervencii Slovenska voči nemeckým cestovným obmedzeniam
16 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa nemeckého portálu snanews.de šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok intervenoval u svojho nemeckého rezortného kolegu Heika Maasa proti obmedzeniam pre slovenským vodičov nákladných automobilov. Portál sa odvoláva na slovenské ministerstvo zahraničia v Bratislave a nemecký predpis týkajúci sa vstupu do Nemecka, kde sa vyžaduje negatívny test na koronavírus nie starší ako 48 hodín.


Slovenský minister zahraničia Ivan Korčok informoval nemeckého ministra vnútra Heika Maasa, že toto opatrenie spôsobí obrovské problémy a v prípade  slovenských vodičov nákladných vozidiel smerujúcich do Nemecka sa to v praxi dá ťažko splniť. Slovensko v tomto smereposlalo Berlinu diplomatickú nótu!


Portál snanews.de  pripomína, že nemecký spolková vláda v Berlíne zaradila Slovensko, členskú krajinu Európskej únie, podobne ako predtým aj Česko a rakúsky spolkový kraj Tirolsko, medzi zahraničné oblasti s mimoriadne nebezpečnými covidovými mutáciami. Slováci sa tak až na pár výnimiek už do Nemecka tak jednoducho nedostanú. Nákladné autá síce patria medzi výnimky, ale len vtedy, keď vodiči budú mať k dispozícii negatívny test na koronavírus, alebo po príchode do Nemecka rovno nastúpia do karantény.


Slováci sa boja, aby nemecký príklad nenasledovali aj iné krajiny EÚ


Nemecký zdroj ďalej uvádza, že Slovensko sa obáva, aby tento nemecký príklad nenasledovali aj ďalšie krajiny Európskej únie. Podľa šéfa slovenskej diplomacie ekonomiky oboch krajín sú úzko previazané. Malo by sa preto urobiť všetko pre to, aby to neviedlo k recipročným opatreniam a ďalšiemu narušenie vnútorného trhu.


Dramatický nárast infikovaných na Slovensku


Snanews.de pripomína, že Slovensko prešlo prvou vlnou pandémie na jar 2020 ľahšie ako väčšina ostatných krajín Európskej únie. Súčasne ale upozorňuje, že od októbra sa v tejto stredoeurópskej krajine dramaticky zvýšil počet infikovaných. Navyše dominuje britský variant vírusu B.1.1.7. Naproti tomu sa ale na Slovensku oficiálne nepotvrdil výskyt juhoafrického variantu, dodáva nemecký portál snanews.de.