Merkelová pripustila chyby v boji proti pandémii
12 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

„Neboli sme dostatočne opatrní, ale ani rýchli,“ – priznala na spolkovom sneme CDU nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s bojom proti koronavírusu. Obhajovala aj nové kroky v rámci predĺženého lockdownu v krajine.


Prvá vlna koronavírusu nezasiahla Nemecko tak tvrdo ako niektoré iné krajiny, skonštatovala podľa nemeckého portálu aerzteblatt.de nemecká kancelárka Angela Merkelová. Jedným dychom ale dodala, že po prvý signáloch druhej vlny a varovaniach odborníkov „sa nereagovalo včas a dostatočne konzekventne“. Súčasné predĺženie lockdownu označila za nevyhnutné a naliehavé.


Kancelárka a ministerskí predsedova nemeckých spolkových krajín sa ešte v predvečer vládneho vyhlásenia dohodli na predĺžení lockdownu v krajine až do 7. marca. Prijala sa aj výnimka, a to pre kaderníčky a holičov, ktorí môžu za dodržiavania prísnych hygienických opatrení 1. marca opäť otvoriť svoje prevádzky. Otvoriť by sa mali školy a škôlky, je to ale na zvážení jednotlivých spolkových krajov s ohľadom na pandemickú situáciu. Merkelová nezabudla zdôrazniť, že ona by ich ponechala ešte zatvorené. Ich dlhodobé zatvorenie ale vyvolávalo v krajine obrovské napätie.


Merkelová tiež vyzvala na maximálnu  opatrnosť, pokiaľ ide o nové mutácie koronavírusu. Ako zdôraznila, podľa odborníkov niet pochýb o tom, že tri nové varianty vírusu sú podstatne nákazlivejšie než je ten pôvodný, dodáva nemecký portál aerzteblatt.de.