Maďarská vláda rozhodla o zavedení očkovacieho preukazu
11 | 02 | 2021 I sefredaktor
Maďarská vláda rozhodla o zavedení dokladu o ochrane pred nákazou novým druhom koronavírusu.  Preukaz dostanú tí, ktorých už zaočkovali oboma dávkami vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2, ako aj tí, ktorí majú potvrdené, že prekonali ochorenie COVID-19. Informuje TASR.

V preukaze bude uvedený dátum zaočkovania. V prípade prekonania covidu bude uvedený deň prepustenia z nemocnice. Ak dotyčný nebol hospitalizovaný, v doklade bude uvedený deň jeho prvého negatívneho PCR testu; ak absolvoval iba jeden PCR test, obdobie potvrdenej ochrany sa začína desiatym dňom po vykonaní PCR testu s negatívnym výsledkom.

Ďalšou možnosťou je u ľudí, ktorí prekonali covidové ochorenie bez príznakov, nechať si na vlastné náklady urobiť krvný test. V tomto prípade má doklad platnosť štyri mesiace. Vláda zatiaľ nerozhodla o tom, aké výhody bude mať držiteľ takéhoto preukazu, avšak je zrejmé, že prispeje k uľahčeniu zmierňovania protiepidemiologických opatrení.

V Maďarsku už zaočkovali 294.624 ľudí, z nich 117.368 dostalo aj druhú dávku vakcíny. Novým koronavírusom sa doteraz preukázateľne nakazilo 381.875 ľudí, komplikáciám súvisiacim s covidom podľahlo 13.444 osôb.