Budú nás liečiť lekári bez praxe? Súčasní medici v záverečnom ročníku nemôžu chodiť na prax!
11 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovenskí medici končiaci štúdium majú problém. V poslednom ročníku nemôžu absolvovať prax, čo sa podľa prešovského župana a predsedu KDH Milana Majerského prejaví na ich praktických zručnostiach, píše na Facebooku.


„Je neuveriteľné, že uprostred pandémie a krízy v zdravotníctve nemôžu medici v poslednom ročníku štúdia absolvovať lekársku prax!“ upozorňuje Majerský.

„Prax bude citeľne chýbať, keď medici o pár mesiacov nastúpia do ostrej lekárskej služby,“ píše prešovský župan. KDH preto v záujme ochrany zdravia a životov občanov žiadajú o okamžitú nápravu. Bez praxe sa totiž jednoducho nedá stať dobrým lekárom. Je neuveriteľné, že uprostred pandémie a krízy v zdravotníctve nemôžu medici v poslednom ročníku štúdia absolvovať lekársku prax. Táto im bude citeľne chýbať, keď o pár mesiacov nastúpia do ostrej lekárskej služby.



„Medicína sa nedá naučiť iba z kníh na diaľku. Napriek tomu majú medici v poslednom ročníku, ktorí budú od septembra azda pracovať v našich nemocniciach, znemožnený prístup k adekvátnemu vzdelaniu,“ skonštatovala Monika Kolejáková, zdravotnícka expertka KDH.

Medik sa podľa KDH musí naučiť aj správnemu spôsobu ochrany zdravia seba a pacienta. Spolu s výkonom praxe sa to dá nadobudnúť iba v kontakte s realitou a príkladom práce skúsených kolegov. „Namiesto toho, aby štát začal systémovo motivovať lekárov a adekvátne sa im odvďačil za obdivuhodné nasadenie nielen v období COVID-19, teraz ich nasledovníkom neumožní ani riadne sa pripraviť do služby,“ hovorí  Majerský.

Branislav Kollár: Medicína je práca s ľuďmi, nie všetko sa dá naučiť z kníh (ROZHOVOR)
Slovenský chirurg Branislav Kollár je lekárom s neobvyklou špecializáciou. Pôsobí v tíme, ktorý sa venuje rekonštrukčnej chirurgii a konkrétne transplantáciám tváre. Už dva roky pracuje ako postdoktorálny výskumník pod vedením českého odborníka... Čítať ďalej
11 | 08 | 2019 | TASR