Zala: Súčasná vláda sa úplne vychýlila z civilizačnej osi - neschopnosťou vládnuť a komunikovať
08 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

"Prežívame úpadok slovenskej politiky a aj spoločnosti. A to dvojitý. Ten, ktorý spôsobil Robert Fico svojím konzervatívnym obratom a útekom od sociálnodemokratickej politiky, od formovania solidárnej spoločnosti a sociálneho štátu. A úpadok, ktorý spôsobuje súčasná vláda, ktorá sa úplne vychýlila z normálnej civilizačnej osi neschopnosťou vládnuť a komunikovať, a rozkladom právneho štátu priamym rozbíjaním ústavného systému." Konštatoval politik, publicista, bývalý europoslanec, Boris Zala.


Boris Zala píše vo svojom blogu na portáli nazory.pravda.sk. o zmätenosti slovenského voliča, "ktorý má v sebe zmesku hodnôt, ktoré nekorešpondovali s tým, čo nám ponúkala, predvádzala a realizovala pravica (a to aj z hľadiska tradície a histórie), voliča, ktorý sa po sklamaní z Ficových obratov ocitol až v stave bezprizornosti a politickej opustenosti." "Navyše aj tí, ktorí s nádejou vzhliadli k netradičným profétom nových začiatkov (k Matovičovi a Kollárovi)" dodáva Zala, "už zreteľne precitli a vidia skôr trápne konce ako nové horizonty."

"Za tejto situácie Peter Pellegrini ponúka síce nie veľmi ambicióznu, ale efektívnu alternatívu. Návrat k normalite. A to tak pre tých, ktorí nechcú byť pravicoví, klerikálni, ľudácki, kotlebovskí, ako aj pre tých, ktorí sa už dnes odkláňajú od Matovičovho politického hazardu a očividnej neprofesionality." Vníma súčasnú politickú atmosféru na Slovensku Boris Zala.

Matovič sa opäť sťažuje, že byť premiérom mu nerobí žiadnu radosť. Koho by dosadil miesto seba?
Slovensko chcel údajne zlepšiť k lepšiemu. Teraz sa Igor Matovič sťažoval v relácii RTVS Sobotné dialógy, že byť premiér "nie je radosť", píše portál Plus 7 dní. Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Preskočme Zalove úvahy o Pellegrinim a venujme pozornosť súčasnému politickému amaterizmu vládnej moci.

"Za tejto situácie pokusy znemožniť či dehonestovať Pellegriniho neuspejú. Už vôbec nie od vládnych politikov. Každé napadnutie či osočenie zo strany Matoviča je v očiach sklamaného a naštvaného voliča skôr odporúčaním pre Pellegríniho. A pokusy novinárov vidieť a odhaľovať na ňom škvrny, predĺžiť aj naňho tiene, ktoré padajú na Fica a Smer, sa minú účinkom." vysvetľuje rokmi v politike ostrieľaný Zala.

Jednoznačne v blogu konštatuje, že "bývalý volič Smeru a sklamaný volič vládnych strán nemá alternatívu. Progresívne Slovensko nevstúpilo do tohto priestoru, aj keď si kultivovane pestuje mladého liberálneho voliča. KDH nemá jedinú ideu, ktorou by pritiahlo, a na reálnom politickom kolbišti sa ani nenachádza. Má šancu dostať sa do parlamentu len tak, že sa mu vrátia voliči, čo dezertovali k Matovičovi."

Bývalý europoslanec Zala verbalizuje to, čo mnohí na Slovensku pociťujú čoraz nástojčivejšie -  "tým, ktorí majú trochu vyššie politické nároky – čo by chceli kultivovanú liberálnu agendu alebo skutočnú sociálnodemokra­tickú politiku solidarity, či triezvu kresťanskodemo­kratickú politiku a la Merkelová atď. – sa túžby nesplnia. Priznávam, ani mne, od progresívnej ľavicovej politiky máme veľmi ďaleko. Aj preto, že väčšinové Slovensko v čase pandemickej aj politickej vyšinutosti túži iba po obyčajnej normálnosti. "

Sulík odkazuje Matovičovi: Aj keby si chcel, z vlády neodídem
07 | 02 | 2021 | editor01hd