U susedov už obchody otvárajú podľa plánu. Na Slovensku, plán iba hľadáme
08 | 02 | 2021 I Ivan Mihale

Dnes sa v Rakúsku začalo s uvoľňovaním opatrení, ktoré mali zavedené v rámci plošného  lockdownu. Otvoria sa znova školy, obchody, kaderníctva a múzeá, všetko samozrejme pri zachovaní hygienických opatrení. Informovala o tom agentúra AP.


 

Obchody budú mať obmedzenie na jedného zákazníka na 20 metrov štvorcových. Pri nakupovaní sa musia povinne nosiť respirátory typu FFP2, ktoré sú taktiež povinné vo verejnej doprave (respirátory FFP2 rakúska vláda posiela dôchodcom a sociálne slabším rodinám bezplatne).

Rovnaké pravidlá budú platiť v galériách, múzeách a zoologických záhradách. Po novom bude povinné dodržiavanie dvojmetrových odstupy. Pri návšteve kaderníctva sa budú ľudia musieť preukázať negatívnym výsledkom testu na koronavírus, ktorý nebude starší ako 48 hodín.

V krajine sa na základných školách žiaci v triedach striedať nebudú. Stredné školy budú študenti navštevovať striedavo. Učitelia a študenti sa budú musieť testovať 2x týždenne. Avšak testovanie bude dostupné dokonca podľa agentúry DPA aj v niektorých lekárňach.

Reštaurácie a hotely zostávajú zatvorené a podľa úradov a jasného plánu neotvoria ani vo februári. Podľa agentúry AP, opozícia v Rakúsku upozorňuje, že uvoľnenie lockdownu predstavuje značné riziko.

 

Rakúsky premiér Kurz kritizuje byrokratický aparát EÚ, Viedeň by uvítala možnosť vyrábať ruské a čínske vakcíny
Rakúsky konzervatívny premiér Sebastian Kurz je nespokojný s byrokraktickým štýlom práce Európskej liekovej agentúry (EMA) pri schvaľovaní vakcín, kvôli čomu sa únijné krajiny stali faktickými rukojemníkmi neschopnosti EÚ zabezpečiť dostatok vakcín... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR