Výstavba plynovodu Severný prúd 2 pokračuje
07 | 02 | 2021 I sefredaktor
Spoločnosť Nord Stream 2 AG v sobotu oznámila, že pokračuje s výstavbou nemecko-ruského plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Hovorca firmy, ktorá tento projekt vedie, povedal, že potrubia sa kladú južne od dánskeho ostrova Bornholm. Informovala o tom agentúra TASR.

Výstavba plynovodu, ktorý má po dne Baltického mora viesť do Nemecka takmer dvojnásobné množstvo ruského plynu, sa obnovila vlani v decembri, a to po takmer roku, počas ktorého boli stavebné práce prerušené v dôsledku amerických sankcií. Nemecku má Severný prúd 2 zabezpečiť cenovo dostupnú energiu.

Projekt však kritizovali Spojené štáty i viaceré európske krajiny vrátane Poľska. Naposledy Francúzsko vyzvalo v pondelok nemeckú vládu, aby na protest proti zadržaniu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného tento projekt zrušila. Berlín však potvrdil, že má ambíciu tento projekt dokončiť.

Kritici projektu tvrdia, že zvýši závislosť Nemecka a EÚ od dodávok plynu z Ruska. Tento argument v uplynulých dňoch zopakovala aj administratíva nového amerického prezidenta Joea Bidena.