Stern: Rusko vyhostilo nemeckého, švédskeho a poľského diplomata
05 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Po protestoch proti uväzneniu odporcu Kremľa Alexeja Navaľného a proti prezidentovi Vladimírovi Putinovi Rusko vyhostilo troch diplomatov – z Ruska, Poľska a Švédska, informuje Stern.


  Ide o diplomatov zo švédskeho a z poľského konzulátu v Petrohrade a zamestnanca nemeckého veľvyslanectva v Moskve, ktorí sa "zúčastnili na nelegálnych protestoch" na podporu Navaľného. "Boli označení za persona non grata" a "v blízkej budúcnosti musia opustiť Rusko", uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí.


Šéf európskej diplomacie Josep Borell bol o tom informovaný v piatok počas rokovania s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Borell tento krok "dôrazne odsúdil"


Švédsko v reakcii na situáciu uviedlo, že "dôrazne odmieta ruské tvrdenia, že by sa diplomat zúčastnil na protestoch v Rusku. Ministerstvo zahraničných vecí to považuje za neopodstatnené a  "vyhradzuje právo na primeranú odpoveď".


 Reakcia prišla aj z Nemecka. Kancelárka Angela Merkelová odsúdila vyhostenie európskych diplomatov a označila ho za "neoprávnené". "Považujeme tieto vyhostenia za neoprávnené. Je to ďalší z aspektov, ktorý možno práve teraz pozorovať, a teda že Rusko má ďaleko od právneho štátu," povedala.


Nemecký časopis sa odvoláva na správu ruského ministerstva zahraničných vecí v Moskve. Traja diplomati sa tak dostali na ruský zoznam „neželaných osôb“ v Rusku. Povolaní boli aj veľvyslanci týchto troch krajín Európskej únie. Rusko odovzdalo protestnú nótu.


Moskva opakovane obviňuje Európsku úniu, že zasahuje do vnútorných záležitostí Ruska. Zistilo sa, že diplomati zo švédskeho a poľského konzulátu v Petrohrade a pracovník nemeckého veľvyslanectva v Moskve sa zúčastnili na nepovolených protestoch ešte 23. januára. Traja diplomati musia Rusko opustiť podľa možnosti čo najskôr, dodáva nemecký časopis Stern