Škandál: Štát nám predával stonásobne predražené pomôcky, tvrdia obce v okrese Nitra
05 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik, TASR

Obce v nitrianskom okrese kritizujú štát za to, že ich núti k nehospodárnosti, keď im predáva až stonásobne predražené ochranné pomôcky na testovanie občanov na ochorenie Covid-19.


Podľa starostov a primátorov má verejná správa povinnosť byť dobrým hospodárom. Starostovia však tvrdia, že im štát predával ochranné pomôcky proti Covid-19 za 50 až stonásobnú cenu, informuje TASR.
Rukavice za 0.22 eura predával štát samosprávam až za cenu 12,24 eura!

„V miestnej samospráve strážime, obstarávame a poctivo vykazujeme každý cent, aby sme neporušili finančnú disciplínu a rozpočtovú zodpovednosť. Šokujúcim zistením bol pre nás fakt, že osobné ochranné pracovné pomôcky, ktoré obce dokážu nakúpiť na trhu, nám štát síce môže dodať, ale často za 50 až 100-násobnú cenu,“ informovali samosprávy Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS. Starostovia totiž porovnali nákupné ceny ochranných pomôcok na trhu s cenami, ktoré im mali byť odrátané podľa tabuľky zaslanej odborom krízového riadenia ministerstva vnútra.

Podľa samospráv je možné kúpiť ochranný overal od 6,54 eura, no štát obciam vykázal cenu od 40 do 85 eur. „Ak jeden pár ochranných rukavíc stojí 0,22 eura, nerozumieme, prečo ho štát predáva obciam od 5,61 eura až po 12,24 eura. Kto z nás by si kúpil takéto rukavice? Každý z primátorov a starostov skladal sľub, ktorým sa zaviazal ochraňovať záujmy obce. Nemôžeme teda akceptovať takéto šafárenie zo strany zložiek štátnej správy, ktoré máme platiť z našich rozpočtov,“ konštatuje sa v komuniké.

Ochranné pomôcky nie sú dostupné a ich cena je niekoľkonásobne vyššia, upozorňuje lekárnická komora
Ochranné pomôcky nie sú dostupné a ich cena sa následne niekoľkonásobne zvýšila. Slovenská lekárnická komora (SLeK) na to upozorňuje v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. Lekárne nemajú dostatok ochranných rúšok, respirátorov a dezinfekčných... Čítať ďalej
09 | 03 | 2020 | SITA

Niektorým obciam dodnes neboli refundované náklady z jesenného testovania

Predstavitelia miest a obcí v nitrianskom okrese sa v tejto súvislosti už obrátili na vedenie ZMOS-u a žiadajú o preverenie financovania plošného testovania s príslušnými orgánmi štátnej správy.

„Poskytli sme všetky dostupné materiálové, personálne i finančné kapacity pri testovaní, a to i napriek rozporuplným informáciám z krízového štábu. Dodnes niektorým obciam neboli refundované všetky náklady z jesenného testovania. My v regiónoch popri svojej bežnej agende plníme neustále sa meniace nariadenia vlády. Tu ,dole' nie je čas na hádky, tu nemáme čas zvolávať tlačové konferencie. My zatiaľ ušijeme rúška, roznosíme nákupy seniorom a zoženieme dezinfekciu. To je realita ostatných 11 mesiacov,“ konštatujú primátori a starostovia.

Štátne hmotné rezervy sú takmer prázdne. Chýbajú najmä zdravotnícke pomôcky
Určite si všetci pamätajú prípad Kajetána Kičuru a prázdnych skladov Štátnych hmotných rezerv, na ktorý po nástupe do vlády upozornil premiér Igor Matovič. Zdá sa, že teraz je situácia podobná, no už pod novým šéfom hmotných... Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.