Poslanci si opäť odmietli znížiť platy. Súhlasili len štrnásti
03 | 02 | 2021 I Petra Demková

Všetci máme v pamäti obraz Igora Matoviča, ako svojím povestným preskakujúcim a trasúcim sa hlasom, za rečníckym pultom v pléne parlamentu kričal na poslancov predošlej vlády, že si odmietajú znížiť platy. Dnes dostala vládna koalícia, aj Igor Matovič opäť príležitosť hlasovať za zníženie svojich platov. ZA bolo len 14 poslancov NRSR.    


Na dnešné hlasovanie upozornil Milan Mazurek na svojom Facebooku. Novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov v znení neskorších predpisov pochádza z dielne poslancov za ĽSNS. Podľa predloženého návrhu zákona by sa po novom plat poslancov, ako aj ďalších ústavných činiteľov, odvodzoval od výšky aktuálnej minimálnej mzdy v Slovenskej republike. Predkladaná novela zákona by zároveň rušila vyplácanie „odstupného“ pre poslancov, ktorým zaniká výkon ich poslaneckého mandátu. Základ platu by sa mal byť podľa novely Kotlebovcov znížiť z 3276 Eur na 1 560 €, paušálne náhrady by klesli v podstate na polovicu.

Z klubu Oľano sa všetci prítomní poslanci buď zdržali, alebo nehlasovali vôbec. V klube Za ľudí sa objavilo jedno prekvapenie, ak nezlyhalo hlasovacie zariadenie, návrh Kotlebovcov podporil Juraj Šeliga. Ostatní poslanci strany Za ľudí buď nehlasovali, alebo sa zdržali. Poslankyňa Marcinková bola jednou z mála poslancov, ktorí boli vyslovene proti zníženiu platov. Celkovo bolo proti 13 poslancov, zdržalo sa 50.

Svoj návrh si vlastne podporili iba poslanci strany ĽSNS, súčasní, aj bývalí. Výsledky hlasovania podľa jednotlivých klubov si môžete pozrieť tu.

Taraba: Po roku Matovičovho vládnutia žije pod hranicou chudoby takmer 900 000 ľudí
02 | 02 | 2021 | sefredaktor