Európska komisia sa dištancuje spoločnosti AstraZeneca
02 | 02 | 2021 I sefredaktor
Európska komisia (EK) sa čiastočne dištancuje od britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca a vo svojej stratégii očkovania sa spolieha viac na vakcíny proti COVID-19 od firiem Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson. Uviedla to šéfka Generálneho riaditeľstva EK pre zdravie a bezpečnosť potravín (DG SANTE) Sandra Gallinová počas rokovaní s poslancami Európskeho parlamentu z Výboru pre rozpočet (BUDG), informuje TASR.

Gallinová, ktorá je hlavnou vyjednávačkou EK s farmaceutickými firmami pre nákup vakcín proti COVID-19, pripomenula, že EÚ očakávala, že práve výrobok od AstraZeneca bude vakcínou pre široké masy v prvom štvrťroku 2021. Táto spoločnosť však doteraz dokázala zaručiť iba 25 percent z viac ako 100 miliónov prisľúbených dávok v prvej etape, čo je podľa Gallinovej pre Európsku úniu "skutočný problém".

Zároveň spresnila, že Európska komisia sa momentálne zameriava na vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson. Vakcína od Johnson & Johnson zatiaľ nebola schválená pre trh EÚ.

Nemecké laboratórium patriace BioNTechu sa zaviazalo dodať do EÚ v druhom štvrťroku o 75 miliónov dávok viac ako pôvodne sľúbené množstvo. "V druhom štvrťroku bude dávok oveľa viac, pretože začne platiť nová zmluva s BioNTech, budeme mať dvojnásobné množstvo vakcín," vysvetlila Gallinová, podľa ktorej eurokomisia stále verí, že do konca leta sa podarí zaočkovať 70 percent dospelej populácie.

V posledných týždňoch sa "vyostril" dialóg medzi EK a spoločnosťou AstraZeneca, ktorá ako tretia v poradí získala licenciu na uvedenie svojej vakcíny na európsky trh. AstraZeneca tvrdí, že môže dodať Únii iba štvrtinu zo zmluvne prisľúbených dávok v prvom štvrťroku 2021, pričom Brusel obvinil výrobcu, že dodávkami vakcín uprednostnil Spojené kráľovstvo pred Úniou.