Vedec učí na prestížnej škole v Londýne, no výnimku na cestovanie nedostal. Holý ju udelil sám sebe
21 | 01 | 2021 I Michal Filek

Nadácia Zastavme korupciu uverejnili na svojej stránke článok, v ktorom vedec Martin Husovec opisuje, ako požiadal ministerstvo o podobnú výnimku, akú dostal vicepremiér Štefan Holý. Hoci učí na siedmej najprestížnejšej právnickej fakulte na svete, v Londýne je tri dni a potom cestuje za rodinou na Slovensko, výnimku nedostal. Zatiaľ čo Štefan Holý ju udelil sám sebe. Nonsens!


 

"V decembri priniesli médiá informáciu, že vicepremiér Štefan Holý navštevuje rodinu v Británii, pričom pri návrate nedisponuje negatívnym PCR testom ani nepodstupuje povinnú karanténu. Po troch týždňoch mlčania prišiel s vysvetlením premiér Igor Matovič. Ten Holého bránil, o výnimku si vraj môže požiadať ktokoľvek a Holý len „trošku naťahoval novinárov," píše Nadácia zastavme korupciu na svojej internetovej stránke.

Neziskovku oslovil Martin Husovec sám.  „Áno požiadať môže každý, ale výnimku dostanú len vyvolení,“ reaguje na premiérove slová. O výnimku žiadal ministerstvo zahraničných vecí. To jeho žiadosť postúpilo ministerstvu práce, ktoré žiadosť zamietlo, informuje Nadácia.

Martin Husovec, ktorý Nadáciu so svojou skúsenosťou kontaktoval, pôsobí ako vedec a pedagóg na Právnickej fakulte Londýnskej školy ekonómie a spoločenských vied. Ide o siedmu najlepšiu právnickú fakultu na svete.

 

Vedec Leksa: Ani za Mečiara a Fica som necítil také ohrozenie demokracie, ako teraz za Matoviča
Vladimír Leksa najnovšie reaguje na článok, ktorý nedávno uverejnil dennikn.sk pod názvom "Demokraciu neohrozuje samotný Igor Matovič, ale spoločenský hnev, ktorý vyvolal" A čo sa týka hrozieb pre demokraciu u nás, reaguje vskutku... Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Ako cezhraničný zamestnanec trávi na univerzite 3 dni týždenne, potom sa vracia do Košíc za rodinou. Jeho situácia je teda podobná ako Holého, ten pracuje na Slovensku a za rodinou chodí do Anglicka.

O výnimku žiadal 16. novembra. Rezort práce mu odpísal, že minister Milan Krajniak (Sme rodina) žiada o udelenie výnimky v prípadoch hodných osobitného zreteľa, kde hrozí riziko spôsobenia neprimeranej ujmy. „Žiadosť nebola vyhodnotená ako žiadosť, ktorá spĺňa uvedené kritériá,“ oznámili mu.

Štefan Holý, podľa Nadácie Zastavme korupciu, po prevalení kauzy tvrdenia o papalášizme odmietal: „To nie je žiadne privilégium vlády, je to bežne dostupná vec pre každého občana.“

"Nie je to pravda. Prípad slovenského vedca, ktorý bol v rovnakej situácii ako Holý, ukazuje, že na mocenskom postavení zrejme záleží. Žiadosť mu navyše zamietol Holého kolega nominovaný rovnakou stranou. Nepomohol ani fakt, že Husovec podstupuje na univerzite každý týždeň antigénový test," uvádza Nadácia.

Na ministerstvo vedec aj telefonoval. „Pani mi vysvetlila, že mám ostať v zahraničí napriek tomu, že mám doma dve malé deti, pretože to nedovoľuje epidemiologická situácia a nemám nárok na takú výnimku, lebo nie som dôležitý pre slovenské hospodárstvo ako napr. Volkswagen. Následne mi výnimku odmietli. Povedala, že takým situáciám ako som ja ju neudeľujú.“

Holého sa v relácii na TA3 zastal aj premiér Matovič. V jeho výnimke problém nevidel. Argumentoval tým, že Holý len podal žiadosť. Posudzoval ju vraj Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ). To ale nie je pravda. Odmieta to aj samotný úrad: „ÚVZ SR nemôže nikomu dať individuálnu výnimku sám z vlastnej iniciatívy, ani neprijíma žiadosti občanov o výnimky. Tí sa musia obracať na členov vlády SR, ktorí následne môžu požiadať Úrad. ÚVZ SR tieto žiadosti teda neposudzuje a neschvaľuje, resp. nezamieta.“

 

Taký bordel tu ešte nebol. Draxler: "Do škôlky môžu deti rodičov z kritickej infraštruktúry, ale taja, kto to je"
"Obrovský chaos nastal v novom roku v materských školách. Škôlky sa mali otvoriť 4. januára, nikto nevedel, či sa budú môcť alebo nie. Až v daný deň večer (!!) ministerstvo vydalo usmernenie, ktorým odporučilo škôlky nechať zatvorené, až na výnimky... Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Opodstatnenosť výnimiek podľa ÚVZ posudzujú samotní členovia vlády a ÚVZ vyhovie všetkým žiadostiam. Holý tak rozhodoval sám o sebe, zatiaľ čo o zamietnutí výnimky slovenskému vedcovi rozhodlo ministerstvo.

Keď sa ukázalo, že na základe žiadostí členov vlády, bolo vydaných viac ako 8886 výnimiek, pričom niektoré obsahujú aj viac mien, premiér sa vyjadril, že je za ich zverejnenie. Nadácia preto podala oficiálnu žiadosť na ÚVZ. Ten však žiadosť zamietol. Ide totiž o osobné údaje a úrad nemá súhlas dotknutých osôb na ich zverejnenie.

Zároveň tvrdí, že zoznam osôb, ktorým boli výnimky udelené nevytvára, lebo ho nepotrebuje. Nadácia podá voči rozhodnutiu rozklad.

Zastavme korupciu: Vicepremiér Holý sa opäť zatajuje. Buď porušil pravidlá, alebo Britov zavádzal
Vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina) si vybavil výnimku, aby po návrate zo súkromnej návštevy v Anglicku nemusel ísť ani do karantény, ani na test. V Británii však neabsolvoval povinnú 10-dňovú karanténu a negatívny test nikomu neukázal. Nie je... Čítať ďalej
19 | 01 | 2021 | Petra Demková