Bod pre Dominiku (komentár)
16 | 01 | 2021 I Aneta Leitmanová

Ako sa hovorí: „Všetko zlé je na niečo dobré.“ Platí to i v tomto prípade. Skutok, ktorého sa Dominika Cibulková - údajne omylom - dopustila, okrem jej pokriveného charakteru, odkryl i ďalšiu smutnú skutočnosť a to neschopnosť rezortu zdravotníctva riadiť proces vakcinácie.


Aroganciu, nadradenosť, primitivizmus či egoizmus iba ťažko nazvať omylom a nevedomosť nikoho neospravedlňuje. Naša bývalá hviezda tenisu už viackrát ukázala, že jej niektoré veci nedochádzajú.  Nenapadla jej napríklad ani taká triviálna vec, že pýšenie sa kožuchom z pravej srsti, by mohlo vyvolať vlnu nevôle z radov ochranárov zvierat. Môže byť právny odborný termín „nechať sa voviesť do omylu“ z jej vlastnej hlavy? S vysokou pravdepodobnosťou možno predpokladať, že túto úbohú obhajobu jej písal niekto iný. Niekto s titulom JUDr.? Niekto a s rovnakou krvou v žilách? Správne - Dominikina mama.

Výhoda, hra, set: Cibulková (prednostne zaočkovaná)!
10 | 01 | 2021 | sefredaktor


U Dominiky a jej manžela to však ani zďaleka nekončí. Nie, Domča, názor na teba už asi nezmeníme, no poľahčujúcou okolnosťou v tvojom prípade môže byť fakt, že si pomohla odkryť amaterizmus slovenského zdravotníctva v praxi. Vec sa má totiž tak, že Ministerstvo zdravotníctva na čele s diletantským ministrom Krajčim tento proces nezvláda. Rovnako ako všetko ostatné v jeho kompetencii.

Pre ľahšie pochopenie priblížim situáciu tak, ako mne osobne ju opísal člen lekárskeho tímu v bratislavskej nemocnici na Kramároch: Záujemcovia o vakcínu sa na očkovanie prihlasujú elektronicky, pričom dostanú konkrétny dátum, v ktorom sa majú dostaviť. Za deň stihne vakcinačný tím zaočkovať približne 260 ľudí. Podľa nahláseného počtu sú im každé ráno doručené vakcíny v zodpovedajúcom množstve. Bežne sa však stáva, že ľudia, ktorí sa na daný termín prihlásili, nakoniec neprídu. A tu narážame na problém. Tieto zvyšné vakcíny treba v ten deň minúť. Dôvodom je nemožnosť ich skladovania. Keďže nemocnici ani na vyžiadanie samotných lekárov nebol poskytnutý ani jeden skladovací box udržujúci požadovanú teplotu -70 stupňov, očkovaciemu tímu neostáva nič iné, ako behať po nemocnici a zháňať ďalších záujemcov. Len si predstavte to „čoro-moro“. Člen tímu, ktorý Cibulkovú aj s jej manželom zaočkoval, urobil síce chybu, no vakcínu jednoducho musel minúť. Predstavte si zdravotníkov, čo celý deň očkujú a ešte si aj zháňajú ľudí. A napriek tomu, že včera sa niekoľko vybraných očkovacích stredísk vyjadrilo pre istú televíziu, že tento problém neevidujú, to, čo človeku povedia mimo kamier priamo zamestnanci, sa od oficiálneho stanoviska líši.

Čo je to za chyby v programe?! Kde to žijeme? Ako je vôbec možné, že pri vyhodení toľkých miliónov na pochybné testy, ktorými by premiér ani psa netestoval (no chce to spraviť znova), nie je štát schopný kľúčovej nemocnici v hlavnom meste zaobstarať čo len jeden taký box?!

Vnímam to ako absolútne podcenenie možných rizík, s ktorými každý normálny projektový manager musí vopred počítať. A nielen počítať, musí sa na ne i pripraviť. Iba tak dokáže doviezť projekt do úspešného konca. Šťastie praje pripraveným. Ako ste sa pripravili Vy pán Krajči?

Pozor! Dá sa nakaziť aj medzi dávkami očkovania
Očkovanie druhou dávkou vakcíny proti covidu-19 by sa malo začať tento týždeň. Denník N zisťoval, čo robiť, ak niekto medzi prvým a druhým kolom očkovania ochorie alebo sa na preočkovanie nedostaví. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Diana Zaťková