Je to tu: Chmelár vyzýva ľudí postaviť sa na odpor proti celoplošnému testovaniu
15 | 01 | 2021 I Michal Filek

Eduard Chmelár včera na facebooku vyzval ľudí na odpor podľa článku 32 Ústavy SR. Žiada ich, aby nenásilnou formou odmietli celoplošné testovanie a nezúčastnili sa na ňom.




„Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené,“ cituje analytik Ústavu SR.




Všetci sa už, podľa jeho slov, mohli presvedčiť o tom, že Igor Matovič žije v paralelnom vesmíre, v ktorom neplatia žiadne zákony, žiadne pravidlá, žiadne normy, iba svojvôľa nevyspytateľného diktátora.




"Jeho štýl vládnutia vykazuje všetky znaky autoritatívneho režimu. Premiér si proti vôli lekárov, vedcov, samospráv, dokonca aj koaličných partnerov vymyslel celoplošné testovanie, a bez akejkoľvek diskusie, bez akýchkoľvek písomných podkladov (čo v takýchto prípadoch štandardne býva sprievodná správa, dôvodová správa, návrh uznesenia atď.) tento nápad ústne predniesol ostatným členom vlády. Už to svedčí o úrovni vládnutia v tomto štáte. Ale čo je úplne nepochopiteľné, je pasivita všetkých zainteresovaných, ktorí síce s týmto šialenstvom kategoricky nesúhlasia, ale napokon sa prispôsobia a podriadia, čím sa ich odpor mení na neškodné šomranie."





Peter Švec: Ide o osud národa vydaného napospas vôli psychopatických, zákerných, pomstychtivých, mafiánov v rukavičkách
„V prípade gen. Lučanského mohla byť silným motívom na úkladnú vraždu pomsta,“ myslí si bezpečnostný analytik Peter Švec. Neverí, že v prípade Lučanského ide o samovraždu. Dokonca vo svojom blogu naznačil spoluprácu vlády a vykonávateľa... Kto ním... Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Petra Demková






Pritom, ako hovorí Chmelár, proti celoplošnému testovaniu existuje celý rad presvedčivých odborných, zdravotných i organizačných argumentov. Ak taká rešpektovaná epidemiologička ako doc. MUDr. Alexandra Bražinová, PhD., MPH varuje, že „celoplošné testovanie so sebou prináša riziko šírenia infekcie, nakoľko sa pri čakaní na odber budú hromadiť ľudia, a v situácii, kedy sa tu šíri nielen doterajší vírus, ale aj jeho oveľa infekčnejšia britská mutácia si naozaj akékoľvek zhromažďovanie ľudí nemôžeme dovoliť“




"Tak by ju mal nedoštudovaný premiér s podvodne získaným magisterským titulom pozorne počúvať, a nie nadávať jej do hlupákov. Pretože v dramatickej situácii, v ktorej sa nachádzame, treba počúvať tých, ktorí tomu rozumejú, a nie tých, ktorí to riadia. V plnej miere podporujem vyhlásenie svojich bývalých kolegov, rektorov slovenských univerzít, ktorí vyzvali verejnosť, aby sa v tejto náročnej dobe priklonila na stranu racionality a verila tým, ktorí si svojimi skúsenosťami, odbornosťou, dlhoročnou prácou a disciplinovaným kritickým myslením zaslúžia status expertov. Počúvajme ich argumenty, aj keď nám ich slová niekedy nemusia zapadať do myšlienkových schém. Situácia je príliš vážna na to, aby sme znevažovali odborníkov."




Naopak, mali by sme byť na našich vedcov hrdí. V náročných podmienkach odvádzajú špičkovú prácu, porovnateľnú s tými najlepšími svetovými expertnými centrami, ktorá pomáha celej spoločnosti.






Otázky verejnosti, prečo sa všetci tak podriaďujú Matovičovi, sú však na mieste. Slová premiéra z nahrávky zasadnutia vlády, na ktorom sa vyjadril, že je za to, aby samosprávy dostali príkazom organizáciu celoplošného testovania, sú škandalóznym porušením práv miest a obcí zakotvených v ústave.





Sulík: S Matovičom už nikdy nebudem kamarát
14 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová



"Od Matovičových koaličných partnerov nemôžeme čakať, že sa postavia na stranu ľudí. Sulík sa zosmiešnil, keď po mnohonásobnom ponížení zvolal tlačovú konferenciu, aby oznámil, že premiér už síce prekračuje hranice, ale SaS zostáva v koalícii, lebo „táto vláda je ešte nádejou“. Týmto blúznením iba potvrdzuje, že SaS nie je riešením, ale súčasťou problému. Rovnako Sme rodina, ktorá drží najväčšie kšefty tejto vlády, nemá problém najprv celoplošné testovanie podporiť (na túto prácu sa vždy hodí úlisný Krajniak), a potom zablokovať zasadnutie vlády – čo nie je principiálny postoj, len mafiánske vydieranie Kollára, ktorý si od Matoviča zasa niečo vypýta, a až potom ho podporí. No a potápajúca sa strana Za ľudí nikdy nepodporí pád Matoviča, kým nenájde pre svojich ľudí záchranné člny," je presvedčený analytik.



Ak ale nikto nevie donútiť premiéra, aby dodržiaval ústavu, legislatívu, kompetencie a dobré mravy, ak sa nedá spoliehať na štátne inštitúcie, že mu zabránia v páchaní činnosti, ktorá nás môže stáť ďalšie ľudské životy, potom dozrel, podľa Chmelára, čas na uplatnenie článku 32 Ústavy SR, ktorý hovorí: „Občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené.“






"Doteraz sa týmto ustanovením oháňali rôzne polopríčetné skupinky, ktoré si vraj chceli brať Slovensko späť, čím tento článok zneužívali a myšlienku značne zdevalvovali. Ale práve toto je prípad, prečo takýto mechanizmus v ústave máme. Právo na odpor proti tomu, kto zneužíva moc, je veľmi staré a jeho dejiny siahajú až do obdobia starovekého Grécka. Svoje moderné vyjadrenie však našlo až vo francúzskej Deklarácii práv človeka a občana z roku 1789 ako jedno z prirodzených ľudských práv. Uplatnenie práva na odpor môže mať povahu buď aktívnej činnosti alebo pasívnej rezistencie. Za súčasnej epidemickej situácie prvá možnosť nie je vhodná. Preto to, k čomu vyzývam, je nenásilný pasívny odpor."






Eduard Chmelár vyzýva politické strany, štátnu správu, armádu, políciu, zdravotníkov, samosprávy, zamestnávateľov, odbory i bežných občanov, aby sa v prípade, že Igor Matovič bude v rozpore so všetkými odbornými poznatkami trvať na celoplošnom testovaní, postavili na odpor a odmietli sa zúčastniť na tejto akcii.




"Zobuďte sa! Nestačí vyjadriť nesúhlas, treba mať odvahu neposlúchnuť rozkazy a nariadenia predsedu vlády, ktorý stratil kontrolu nielen nad pandemickou situáciou, ale predovšetkým nad samým sebou. Nepristúpte na účelové dohody, vydieranie, vyhrážky a iné formy nátlaku. Naplňte politické klišé „spolu to zvládneme“ reálnym obsahom. Šírte túto výzvu ďalej, presvedčte svojich blízkych, známych, informujte ich o stanovisku vedeckej a lekárskej obce, vysvetlite im nezmyselnosť nápadov Igora Matoviča a potrebu chrániť seba i svoje okolie. Zostaňte doma. Neriskujte. Povzbudzujte sa navzájom. Žiadajte svojich zvolených zástupcov, aby vás podporili. Postavte sa na odpor premiérovi, ktorý šliape po základnom zákone tohto štátu. Máte na to ústavné právo."





Slovensko smeruje k diktatúre –prvá časť (Eduard Chmelár)
14 | 01 | 2021 | sefredaktor