Čaputová o domácom násilí či sexuálnom zneužívaní: Nie ste v tom sami!
15 | 01 | 2021 I Timotej Dudka

Nedávnym hosťom "markizáckej" relácie Teleráno bola prezidentka Zuzana Čaputová. Tá prehovorila o pandemickom období, sexuálnom zneužívaní aj o pribúdajúcich prípadoch domáceho násilia počas lockdownu.


Obetí domáceho násilia počas pandémie pribúda a majú to čoraz ťažšie. Počas lockdownu sú totiž uzavreté s agresorom v jednej domácnosti a tzv efekt "ponorky" celú sitáciu ešte zhoršuje.

Svoje o tom vie aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Téma domáceho násilia je veľká téma dlhé roky a je to téma, ktorá je na okraji našej pozornosti. Pandémia tú tému zvýrazňuje práve kvôli tomu, že výskyt domáceho násilia je vyšší. Je to tak v iných krajinách, nielen na Slovensku," uviedla prezidentka v relácii Teleráno na úvod.

Čaputová: Násilie v USA je dôsledkom nenávisti. Fico: Pani prezidentka, starajte sa o Slovensko
Násilie v americkom kongrese je ukážkou, čo sa môže stať, keď rétorika lídrov podnecuje nenávisť. Už samotné slová sa stávajú zbraňou, tvrdí Zuzana Čaputová. Predseda Smeru Robert Fico jej odkazuje, aby sa nestarala o to, čo sa deje v USA, ale pod... Čítať ďalej
08 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Zuzana Čaputová radí osobám, ktoré sú obeťami domáceho násilia, aby ihneď kontaktovali linky pomoci. Avšak aj keď nie ste priamou obeťou, ale viete o niekom, kto ňou je, platí to aj pre vás, poznamenáva prezidentka. "Ak máme podozrenie, že dochádza k domácemu násiliu, či už sú obeťou ženy, muži, starí ľudia alebo deti, môžeme sa telefonicky poradiť na rôznych linkách pomoci, ktoré sú na to odborne zamerané," radí Čaputová.

Sama hlava štátu bola počas svojej mladosti svedkom sexuálneho zneúžívania. "Videla som, ako veľmi to ovplyvnilo život tohto človeka, ako veľmi to zasiahlo do života tohto človeka," prezradila zo svojej skúsenosti z dospievania.

Čaputová tiež prehovorila priamo k obetiam a uistila ich, že v tom nie sú sami. "Možno predovšetkým najskôr tak ľudsky, aby vedeli, že v tom probléme, ktorý je pre nich nesmierne ťažký, že na nich myslím a myslíme. Že je tu naozaj množstvo ľudí, ktorí tento problém vnímajú a považujú ho za dôležitý, aby sa v tom necítili sami. Pokiaľ je to možné, aby nabrali odvahu hovoriť, aby nabrali odvahu kontaktovať človeka, ktorému vo svojom okolí môžu dôverovať. A aby skúsili tú situáciu vo svojom živote zmeniť práve tým, že ten skutok oznámia alebo sa aspoň informujú na spomínaných linkách pomoci," uviedla prezidentka s tým, že najcitlivejšie témy sa týkajú detského násilia.



„Obete detského, sexuálneho alebo fyzického násilia to majú náročnejšie. Ak nemajú v bezprostrednom okolí osobu, ktorej môžu dôverovať, veľakrát to vytesnia, zľahčia, znášajú to. Malé deti nevedia, že to nie je v poriadku," objasnila prezidentka v Teleráne.

Prezidentka Čaputová varuje pred nenávisťou
08 | 01 | 2021