Rokovania o ďalšej dodávke S-400 pokračujú aj napriek nesúhlasu USA, tvrdí turecký minister
14 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Turecký minister obrany oznámil, že rokovania o druhej zásielke ruského obranného systému S-400 pokračujú aj napriek nesúhlasu USA. Hulusi Akar vyzval Washington, aby sa dištancoval od hrozby sankcií, pričom zdôraznil, že Ankara sa neobráti chrbtom ruským obranným systémom S-400, informuje portál RT.


"Je to veľmi problematická situácia vrátiť sa späť od bodu, od ktorého sme prišli. Vyzývame USA, aby sa dištancovali od výhražných prostriedkov, ako sú sankcie,“ uviedol Akar. "Chceme vyriešiť problémy prostredníctvom dialógu. Ak by chcela americká strana riešenie, dalo by sa nájsť pomocou rokovaní,“ dodal.

Akar tiež poznamenal, že Ankara sa stretla so spojencami NATO v súvislosti s nákupom systémov protivzdušnej obrany, nemohla však dostať vhodné odpovede na určité otázky vrátane „nákladov, transferu technológií, platobných podmienok, dodávok a výroby“.

Pandémia sa skončí do leta, ale Covid-19 tu zostane ako sezónny vírus, tvrdí ruský expert
Pandémia Covid-19 by v Rusku mohla zmiznúť do leta, uviedol jeden z najlepších vedcov v krajine. Dodal, že infekcie a úmrtia majú ustupovať, pretože čoraz viac ľudí si vytvára protilátky, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Turecko podpísalo v roku 2017 s Ruskom zmluvu na dodávku viacerých jednotiek systému protivzdušnej obrany S-400 v hodnote 2,5 miliardy dolárov .

Podľa Spojených štátov však predstavuje tento systém hrozbu pre NATO a americké lietadlá. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa reagovala vyradením Turecka z programu vývoja amerického multifunkčného bojového lietadla F-35. Odborníci poukazujú aj na nekompatibilitu S-400 so systémami NATO.

Systém S-400 je určený na ničenie všetkých typov moderných a perspektívnych vzdušných útočných prostriedkov. Je schopný zasiahnuť aerodynamické ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a taktické balistické ciele letiace rýchlosťou 4,8 kilometra za sekundu do vzdialenosti 60 kilometrov, a to vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

Ľudia strácajú dôveru v sociálne médiá, tvrdí ekonomický expert
Používatelia WhatsApp sa obracajú na iné aplikácie, ktoré ponúkajú možnosť posielanie zašifrovaných správ, najmä na Telegram a Signal, pretože aplikácia vlastnená spoločnosťou Facebook aktualizovala svoje podmienky ochrany súkromia, informuje... Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Marek Molnár