Der Spiegel: Európsky úrad pre boj proti podvodom prešetruje Frontex
14 | 01 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Podľa zistení časopisu Der Spiegel je agentúra Frontex zapletená do nelegálneho vracania utečencov. Jej riaditeľ Fabrice Leggeri sa to snaží ututlať.  Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) už začal vyšetrovanie, píše nemecký portál spiegel.de.


Hovorkyňa agentúry pre časopis Der Spiegel už potvrdila, že Európsky úrad pre boj proti podvodom, známy aj ako OLAF, vedie vyšetrovanie voči Frontexu –  Európskej agentúre pre pohraničnú a pobrežnú stráž. Keďže vyšetrovanie stále trvá, podrobnosti poskytnúť nemôžu.


Preskúmať sa má možné neprípustné konanie šéfa Frontexu Fabrice Legeeria. Podľa informácií nemeckého časopisu sa ešte začiatkom decembra urobila domová prehliadka v kancelárskych priestoroch agentúry vo Varšave, ako aj u samotného jej šéfa. Ako pre Der Spiegel prezradila zainteresovaná osoba, ktorá chcela zostať v anonymite, škandál siaha až po špičky v agentúre.


Podľa časopisu Politico, ktorý sa odvoláva na štyroch úradníkov EÚ, ktorí nechceli byť menovaní, má podľa všetkého ísť o zneužitie úradnej moci na najvyšších miestach agentúry, ako aj o nelegálne vracanie utečencov. Der Spiegel takýto postup odhalil ešte v októbri.


OLAF, úrad Európskej únie, ktorý slúži na odhaľovanie korupcie a podvodov, prešetruje údajné porušovanie povinností úradníkov EÚ a ďalších pracovníkov inštitúcií únie. Podľa zistení časopisu Der Spiegel mal Frontex prisľúbiť, že bude s OLAF-om spolupracovať, aby sa celá záležitosť dôkladne prešetrila. Takéto návštevy vo Frontexte ale podľa hovorcu ešte nevyhnutne nemusia znamenať, že došlo k porušeniu povinností. Aj hovorkyňa  Európskeho úradu pre boj proti podvodom zdôraznila, že platí prezumpcia neviny.


Leggeri mal údajne kryť grécke zločiny


Nemeckému časopisu Der Spiegel sa podarilo spolu s mediálnymi organizáciam Lighthouse Reports, Bellingcat, s časopisom ARD „Report Mainz“ a japonskou TV Asahi odhaliť, že agentúra Frontex je zapletená do nelegálneho vracania utečencov v Egejskom mori. Európski pohraniční úradníci vrátane nemeckých spolkových policajtov tam zastavujú člny s utečencami ešte pred tým, než by sa dostali na grécke ostrovy, a rovno ich odovzdajú gréckej pobrežnej stráži. Tá utečencov následne spravidla vysadí v člnoch na otvorené more.


Takéto nelegálne vracanie utečencov je v rozpore s medzinárodným právom, pretože sa im neumožní požiadať o azylu. Navyše podľa interných materiálov Frontexu, ktoré má Der Spiegel k dispozícii, mal byť Leggeri priamo osobne informovaný o viacerých takýchto prípadoch. Lietadlá Frontexu mali tiež robiť záznam z takéhoto vracania utečencov.


Leggeri takéto materiály pred Európskym parlamentom spočiatku zatajil. Dodnes aj napriek jasným dôkazom tvrdí, že nič nesvedčí o porušovaní ľudských práv.


Sociálni demokrati a ľavičiari v Európskom parlamente vyzvali Leggeriho, aby odstúpil z funkcie, zelení žiadajú zvolanie vyšetrovacieho výboru a aj eurokomisárka Ylva Johanssonová vyvíja tlak na Leggeriho, aby rezignoval.


Okrem OLAF-u a Správnej rady Frontexu sa obvineniami zaoberá aj ombudsmanka Európskej únie. Má sa preskúmať, či v plnej miere funguje medzinárodný kontrolný mechanizmus vo Frontexe, uzatvára nemecký časopis Der Spiegel.