Pohrebníctva začínajú pociťovať nedostatok zamestnancov a rakiev
13 | 01 | 2021 I Marek Molnár

Pohrebné služby začínajú pociťovať nedostatok zamestnancov, keďže väčšina z nich je v karanténe a nahradiť ich je mimoriadne náročné, informuje portál Aktuality.


Predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) Ladislav Stríž, tvrdí, že je potrebné dávať pozor na klesajúci počet dostupných rakiev.

SAPaKS v súčasnosti pripravuje riešenia ako predísť zatvoreniu pohrebníctiev a krematórií a tiež hľadá spôsoby, ako si zariadenia môžu navzájom pomôcť. „Musíme nájsť nejaké riešenie, aby pohrebné služby nevypadli z procesu. Zatiaľ hovoríme o jednotkách zamestnancov v karanténe, ale vzhľadom na to, že vírus sa rýchlo šíri, kritická situácia môže nastať kedykoľvek,“ prehlásil Stríž.

Predseda SAPaKS ďalej poznamenal, že prijímanie nových zamestnancov je veľmi náročné: „Mestá a obce majú krízové plány, kde by mohli pomôcť pracovníci, ktorí vykonávajú verejnoprospešné práce. Narážame tu ale na problém, lebo výkop hrobov je špecifická robota a môže nastať situácia, že zlým prístupom zamestnanca privalí náhrobný kameň alebo sa môže pri starých pozostatkoch, ktoré sa vyberajú, poraniť. Je to odborná práca, ktorá by mala byť pod dohľadom,“ dodal.

Smatana: Niektoré regióny by mali zaviesť najprísnejšiu formu zákazu vychádzania
Niektoré regióny by mali zaviesť najprísnejšiu formu zákazu vychádzania a zatvoriť fabriky, vyhlásil šéf Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) Martin Smatana, informuje portál Pravda. Čítať ďalej
13 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Ešte stále existuje problém chýbajúcich miest na odloženie zosnulých. Stríž uviedol, že krematóriá si už objednali chladiarenské kontajnery. Dodal, že pohrebné služby budú zrejme čoskoro potrebovať pomoc štátu.

„Rakvy sú ďalšie domino, ktoré padá. Komunikovali sme s výrobcami rakiev, vyrábajú sa, ale sú na hrane z technologického hľadiska, lebo drevo potrebuje mať čas na sušenie,“ poznamenal na záver Stríž.

Ateisti sú rovnako nebezpeční ako popierači Covid-19, tvrdí najvyšší duchovný ruskej cirkvi
Koronavírus nie je jedinou pandémiou, ktorá sa šíri spoločnosťou, uviedol najvyšší duchovný ruskej pravoslávnej cirkvi. Podľa patriarchu Kirilla je nepriateľom verejného zdravia číslo jeden ateizmus , informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 01 | 2021 | Marek Molnár